• Contacte
  • Intranet
  • Identifica't
  • Sala de Premsa

La Creu Roja ha atès més de 3.100 persones refugiades a Catalunya el 2021 - Creu Roja Catalunya

Aplicacions anidades

Publicador de continguts

La Creu Roja ha atès més de 3.100 persones refugiades a Catalunya el 2021
Actualitat
de
20
2022
20 de juny La Creu Roja ha atès més de 3.100 persones refugiades a Catalunya el 2021
  • La majoria de les persones ateses l’any passat procedeixen principalment de Veneçuela i  Colòmbia, seguides de les del Marroc, Mali i Senegal.

  • Més de 700 persones han participat en el Pla d’Ocupació de la Creu Roja i el 38%  han accedit a una feina.

  • Enguany, s’hi afegeixen les persones refugiades provinents del conflicte d’Ucraïna. Des de febrer, la Creu Roja n’ha rebut 43.000, de les quals prop de 4.800 persones disposen d’allotjament.

El tancament de fronteres i altres mesures restrictives per frenar el coronavirus han tingut un enorme impacte en els fluxos migratori. Durant el 2021 la Creu Roja ha atès 3.136 persones sol·licitants d’asil i refugiades a tot Catalunya (65% homes i 35% dones), una xifra per sota de les 4.776 persones de l’any anterior. La majoria procedeixen principalment de Veneçuela i  Colòmbia, seguides de les del Marroc, Mali i Senegal. En tot l’estat, l’organització humanitària ha atès un total de 16.376 persones refugiades amb l'objectiu de garantir-ne la protecció i la integració social.

La Creu Roja és l'entitat amb més implantació en l’àmbit estatal del Sistema Estatal d'Acollida (amb 47 províncies) i més volum de places d'acollida (aproximadament un 30% del total). Forma part des de fa més de 30 anys d'aquest sistema per donar suport integral i multidisciplinar a les persones sol·licitants i beneficiàries de protecció internacional, protecció temporal i/o de l'estatut apàtrida.

El programa d’acollida consta de diverses fases que cobreixen des de la primera atenció fins a la fase de preparació per a l’autonomia, amb una durada de 18 a 24 mesos. Durant aquest temps, es presta una atenció integral i individualitzada que inclou, entre d'altres, la primera acollida, l'acolliment temporal, l'assistència legal i psicològica, l'aprenentatge de l'idioma, la traducció i la interpretació. 

Tot això aplicant la perspectiva de gènere ja les dones no s'enfronten a les mateixes formes de persecució que els homes i durant els desplaçaments són especialment susceptibles de patir violència o de ser víctimes del tràfic de persones.

Itineraris d’inserció laboral

L'any 2021 des del Pla d'Ocupació de la Creu Roja es van atendre 710 persones sol·licitants i beneficiàries de protecció internacional a Catalunya, un 49% de les quals van ser dones. 

Amb totes les persones es realitza accions d’ocupació i la majoria participen d’un itinerari d'inserció laboral per millorar-ne les competències i augmentar-ne l'ocupabilitat i la capacitació professional en diferents sectors segons el seu perfil competencial. Els que estan generant més oportunitats laborals són logística, comerç, neteja i construcció.

Al llarg de l'any passat, el 38% de les persones participants es van inserir al mercat laboral i accedir a una feina gràcies, també, al suport d’empreses col·laboradores.

Crisi d’Ucraïna

Enguany, per a la protecció temporal de les persones procedents d'Ucraïna, la Creu Roja ha articulat dispositius especials d'acollida a aeroports i estacions de tren per oferir una primera assistència a les persones refugiades, així com traslladar-les a altres ubicacions, o acollida en recursos d'allotjament. L’operatiu s’ha fet juntament amb el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, en col·laboració amb el Ministeri d'Interior.

Ja són prop de 43.000 les persones que han estat ateses per la Creu Roja en alguns d’aquests dispositius que hi ha a Catalunya (estació de Sants, aeroport del Prat, Fira de Barcelona, seus de la Creu Roja, La Jonquera i Figueres), i prop de 4.800 es  troben allotjades d’urgència en hotels i albergs en 38 municipis catalans. En tot l’estat espanyol s’hi han atès més de 90.000 persones. 

A més, més de 1.400 persones voluntàries fan que l'ajuda de la Creu Roja pugui arribar a través de 7 eixos prioritaris: la cobertura personalitzada de les necessitats bàsiques, l'enfortiment del seu benestar emocional, l'assistència jurídica en el procés de sol·licitud de protecció internacional, el reforç competències i habilitats per a l'autonomia personal, els itineraris d'inserció laboral, la creació de xarxes amb la societat d'acollida, el foment d'una participació ciutadana igualitària i l'èxit escolar. 

També s'han instal·lat als punts d'arribada i primera acollida activitats d'oci educatiu i temps lliure per a menors a través dels Equips de Sensibilització i Informació davant d'Emergències de Creu Roja Joventut.

Comparte este artículo:

Actualidad Titulo Home

Notícies