• Contacte
  • Intranet
  • Identifica't
  • Sala de Premsa

La Creu Roja visibilitza i actua sobre tota forma de violència contra les dones - Creu Roja Catalunya

Aplicacions anidades

Publicador de continguts

La Creu Roja visibilitza i actua sobre tota forma de violència contra les dones
Actualitat
de
25
2022
25 de novembre La Creu Roja visibilitza i actua sobre tota forma de violència contra les dones
  • Durant l’últim any, l’organització ha atès prop de 4.900 dones víctimes de violència o en situació de desigualtat social per raó de gènere a Catalunya.

  • Es presenta l’exposició interactiva Nosaltres, dones, amb testimonis de Catalunya, Moçambic, Mèxic, Ucraïna i l'Afganistan, que evidencien el caràcter global de la violència de gènere.

  • Amb la campanya No desviïs la mirada, la violència no es qüestiona de Creu Roja Joventut es vol incidir en la necessitat d'educar els i les joves en temes de gènere.

La Creu Roja i Creu Roja Joventut es mostren preocupades davant la negació de l'existència de la violència que s'exerceix contra les dones, especialment entre la població jove; des de 2019 ha augmentat notablement el percentatge de nois joves que manifesten que la violència de gènere “no existeix”, segons posa en relleu un estudi presentat a finals de 2021 pel Baròmetre de Joventut i Gènere.

Amb tot, el 2021, prop de 4.900 dones a tot Catalunya han necessitat l'atenció especialitzada de la Creu Roja, al costat dels seus fills i filles, a través del programa Dones en dificultat social.

Sensibilització sobre la problemàtica, aquí i arreu

Enguany, la Creu Roja presenta dues campanyes per visibilitzar i actuar davant la violència contra les dones. D’una banda, la campanya Nosaltres, dones, que neix en el marc d'un projecte de cooperació internacional que l’organització desenvolupa a Moçambic, a la regió d'Inhambane, amb l’objectiu de contribuir a la reducció de la violència de  gènere mitjançant l'empoderament socioeconòmic de les dones supervivents de violència, la promoció de la igualtat i l'enfortiment de l'estructura institucional. Aquest recurs de sensibilització compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. 

Aquesta campanya s’adreça principalment a la població jove i pretén sensibilitzar i despertar consciència sobre la identificació, prevenció i resposta a la violència de gènere per contribuir a transformar les normes socials negatives que incideixen en aquesta problemàtica. Amb aquesta finalitat, compta amb diversos tallers adreçats a les escoles i amb una exposició  interactiva en la qual convergeixen testimonis de Moçambic, Catalunya, Mèxic, Ucraïna i l'Afganistan, que evidencien el caràcter universal de la violència de gènere.  

L'exposició es pot visitar el 25N, a la seu de la Creu Roja a Catalunya (c. Joan d’Àustria, 120) i posteriorment s’exhibirà a diferents punts del territori català.

“No desviïs la mirada”

D’altra banda, Creu Roja Joventut llança la campanya No desviïs la mirada, la violència no es qüestiona que posa de manifest que no sols és considerada violència masclista aquella que suposa una agressió física, sinó qualsevol forma de violència exercida contra les dones, entre les quals destaquen la psicològica o econòmica, violències més subtils i normalitzades.

La vulnerabilitat social ha crescut en el context generat per la pandèmia de la COVID-19, especialment entre les dones que mostren pitjors indicadors de salut, ocupació, i ingressos, i cal destacar la reproducció de rols de gènere pel que fa a les cures i a l'increment de la violència.

Per això, a través del pla Creu Roja Reacciona, l'organització busca donar una resposta directa, immediata i pròxima a les necessitats de totes les persones que pateixen l'actual crisi derivada del conflicte d'Ucraïna, la pandèmia o la inflació; els nous perfils en situació de vulnerabilitat, com les persones migrades, les famílies monoparentals femenines, les persones joves o les persones sense llar, esdevenen una prioritat. 

Atenció especialitzada i integral a dones

El programa ‘Dones en dificultat social’ de la Creu Roja fa costat a les víctimes de les diferents violències, sense xarxes de suport familiar o social, amb fills o filles sota la seva responsabilitat, amb discapacitat, joves, majors de 65 anys, dones migrades, refugiades, residents en entorns rurals, en contextos d'explotació sexual i prostitució, etc. Innombrables tipus de perfils i situacions amb els quals es treballa la sensibilització, la protecció i la prevenció de les diferents formes de violència contra les dones i, en definitiva, l’empoderament de les dones en situació de vulnerabilitat i discriminació.

A més, compta amb el recurs estatal de la Delegació de Govern contra la Violència de Gènere, el servei ATENPRO (Atenció i Protecció per a Víctimes de Violència de Gènere), prestat pel Ministeri d’Igualtat en conveni amb la FEMP i gestionat per la Creu Roja, que l’any 2021 ha atès 4.487 dones a Catalunya.

Els nens, nenes i adolescents també es veuen greument afectats com a fills i filles de les víctimes. Amb ells i elles es treballa per fomentar-ne la participació social a través de tallers d’autoexpressió i apoderament en el projecte ‘Alçant la Veu’.

A més, el projecte Espai Propi de Creu Roja Joventut, propícia la creació d'espais segurs per a les dones en contextos d'oci, mitjançant dues vies: la protecció davant situacions de violències sexuals que puguin donar-se, i la prevenció a través de dinàmiques i informació.

La Unitat de Tràfic de la Creu Roja treballa per a contribuir en la protecció de les persones en situació de tràfic, majoritàriament dones amb finalitats d'explotació sexual. L'acompanyament es realitza des de l'enfocament de gènere interseccional, facilitant l'accés a recursos i l'exercici de drets i contribuint en els seus processos de restabliment i inclusió.

L’ocupació i l’edatisme, factors de desigualtat estructural

La Creu Roja, així mateix, fa intervencions estratègiques per abordar la desigualtat estructural de gènere, fomentar l'autonomia personal i promoure l'ocupació, una dimensió clau per poder sortir de les situacions de violència.  Així, des de principis d’any, l’àmbit d’Ocupació de la Creu Roja a Catalunya acompanya 146 dones en situació de violència masclista per assolir el seu objectiu professional i  millorar-ne l’ocupabilitat. Actualment, un 44’5% ha aconseguit un contracte laboral, el 44’6% a través dels nostres serveis d’intermediació amb empreses col·laboradores.

36 dones d’aquest col·lectiu atès participen en el projecte pilot Itineraris que canvien vides que compta amb un equip pluridisciplinar que treballa l’empoderament, l’orientació competencial, la formació amb pràctiques formatives, la intermediació amb compromís de contractació i la promoció de les competències digitals per afavorir l’autonomia d’aquestes dones en la cerca d’ocupació. La primera edició del projecte es fa amb el SEPE ,a Barcelona i 6 províncies més de l’estat, finançat pels fons europeus Next Generation (2022-2023).

El projecte de Bon tracte a persones grans promou el tracte adequat i protecció davant el maltractament i treballa amb dones grans que han patit o pateixen diferents situacions de maltractament i discriminació, oferint-los suport emocional i acompanyant-les durant el seu procés personal.

Dones refugiades i migrades en desigualtat

Quant a les dones i nenes migrades i refugiades, sovint sense xarxes de suport, sofreixen múltiples violències no sols al seu país d'origen o en el trànsit, sinó també al país d'acolliment. 

Des dels programes d’Acolliment i integració de sol·licitants de protecció internacional i el programa d’Atenció Humanitària a Immigrants i altres programes transversals, es treballa per minimitzar els riscos i combatre les desigualtats de gènere, incrementant la detecció de possibles casos de violència, i posant en marxa estratègies que permetin protegir les dones i dotar-les de recursos suficients perquè puguin avançar en el seu procés d'integració. 

Recursos audiovisuals:

  • Vídeo ‘Nosaltres, dones’:


Comparte este artículo:

Actualidad Titulo Home

Notícies