• Contacte
  • Intranet
  • Identifica't
  • Sala de Premsa

La Creu Roja ha atès més de 125 000 persones en el primer any de conflicte a Ucraïna - Creu Roja Catalunya

Aplicacions anidades

Publicador de continguts

La Creu Roja ha atès més de 125 000 persones en el primer any de conflicte a Ucraïna
Actualitat
de
24
2023
24 de febrer La Creu Roja ha atès més de 125 000 persones en el primer any de conflicte a Ucraïna
  • A Catalunya, l’organització ha atès 46.500 persones arribades des d’aquell país i n’ha allotjat més de 20.700. Unes 2.000 persones continuen en acollida d’emergència i més de 400 ja estan en fase d'autonomia.

  • A tot l’estat, més de 48.000 persones es troben en el marc del sistema d’acolliment i immigració de la Secretaria d’Estat de Migracions,  de les quals  9.200 continuen en els recursos de primera acollida i més de 2.600 ja estan preparades per a l'autonomia.

  • El Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja ha atès més de 14,8 milions de persones en aquesta emergència.

Quan es compleix un any des de l’escalada del conflicte entre Rússia i Ucraïna, la Creu Roja continua atenent la població afectada a tot el món, ja que la situació humanitària a Ucraïna continua deteriorant-se dràsticament i ràpidament cada dia, i no s'entreveu el final de les hostilitats a curt termini. Els enfrontaments greus continuen provocant víctimes civils, destrucció d'infraestructures civils i públiques i continus desplaçaments de població.

El perill del conflicte bèl·lic, la duresa de l'hivern i la crisi econòmica ens recorden que les necessitats humanitàries provocades són cada cop majors. Els 12 mesos de conflicte han deixat 17,6 milions de persones que necessitaran ajuda humanitària el 2023 a Ucraïna. Milions d'ucraïnesos han suportat un any d'intenses hostilitats i els habitants de les regions de Luhanska i Donetska ja fa gairebé nou anys que viuen en conflicte sense accés adequat a aliments, aigua, atenció sanitària i mental, educació, protecció i altres serveis essencials.

Totes aquestes circumstàncies donen lloc a una situació humanitària d'extrema gravetat, en què més d’1,2 milions de llars han resultat afectades o destruïdes. Es calcula que 14,5 milions de persones han necessitat ajuda sanitària humanitària durant aquest període, i uns 16 milions de persones han requerit assistència en aigua, sanejament i higiene. Una de cada 10 escoles ha estat danyada o destruïda, i les temperatures a l'hivern (que oscil·len entre els 0 i els -25 graus) són actualment una gran preocupació.

Més del 90% de les persones refugiades que han sortit d'Ucraïna són dones, nens, nenes, gent gran, persones amb discapacitat i altres col·lectius vulnerables, i s'estima que hi ha més de 7 milions de desplaçats interns i 8 milions de persones refugiades a països europeus.

46.500 persones ateses a Catalunya

Durant  aquest any de conflicte, la Creu Roja ha atès a Catalunya 46.566 persones arribades d’Ucraïna i n’ha allotjat 20.791 a 41 municipis, en el marc del programa d'acollida i integració del Ministeri d’Inclusió, Migracions i Seguretat Social. Actualment, 2.000 continuen en els recursos de primera acollida i prop de 400 ja estan preparades per a l'autonomia.

La Creu Roja és una de les entitats gestores del sistema d'acollida a persones sol·licitants de protecció internacional coordinat pel Ministeri d'Inclusió, sistema que s'encarrega de donar l'acollida a les persones que han fugit del conflicte a Ucraïna. El seu treball cobreix les necessitats bàsiques de la població, el benestar emocional, l'assistència jurídica, el reforçament de competències i habilitats per a l'autonomia personal, l'adaptació de la millora de l'ocupabilitat i l'accés a un lloc de treball, la creació de xarxes amb la societat d’acollida i l’èxit escolar.

Més de 35.200 persones han estat ateses socialment per cobrir les seves necessitats bàsiques i 1.323 han rebut ajuts econòmics. A més,  gràcies a Creu Roja Joventut, 7.716 infants han participat en espais de lleure i activitats d’oci per afavorir-ne la socialització i acompanyar la seva integració social i comunitària.

Tot això ha estat possible gràcies al suport de 1.964 persones voluntàries que s’han mobilitzat per donar resposta a aquesta emergència proporcionant el seu ajut amb tasques que van des de l'orientació, l'ensenyament de l'idioma, la traducció, l'ajuda directa… fins a la inserció social i laboral.

Això ha permès, precisament, que prop de 211 persones hagin aconseguit millorar la seva ocupabilitat com una de les grans fites en la seva atenció, 663 hagin rebut suport psicosocial, i 11.545 hagin pogut comptar amb la Creu Roja per als desplaçaments cap als llocs d'acollida o als centres sanitaris.

L'ajuda a tot l’estat

A Espanya han arribat milers de persones de les quals 125.023 han estat ateses per la Creu Roja, un 64%, dones. En total, són 46 els projectes que formen la cartera d'activitat que la Creu Roja ofereix d'ajut tant a nivell nacional com internacional. En aquests moments es troben en recursos d'acollida 9.200 persones ucraïneses, mentre que més de 2.600 són a la fase de preparació per a l'autonomia. 

A tot l’estat es continua atenent les persones desplaçades procedents d'Ucraïna (125.023) gràcies a les 9.426 persones voluntàries formades i preparades específicament per atendre aquest tipus de situacions. Això ha permès que prop de 7.500 persones hagin aconseguit millorar la seva ocupabilitat, 3.091 hagin rebut suport psicosocial, i 22.371 hagin pogut comptar amb la Creu Roja per als desplaçaments cap als llocs d'acollida.

En el marc del sistema d'acollida i integració de la Secretaria d'Estat de Migracions, la Creu Roja ha acollit en recursos d'allotjament 48.389 persones, més de 88.987 han estat ateses socialment i un total de 7.072 han rebut ajudes econòmiques en efectiu per cobrir les necessitats més urgents i bàsiques.

De la mateixa manera, gràcies a Creu Roja Joventut, més de 10.350 nens i nenes han pogut compartir espai amb altres menors afectats pel conflicte en activitats de lleure que els evadeixen temporalment de les circumstàncies que els envolten i els serveix com a alleujament emocional.

El febrer del 2022, la Creu Roja va desplegar dispositius d'atenció a Catalunya, Astúries, Cantàbria, el País Valencià, Extremadura i Madrid en primera instància, que més tard es van ampliar gairebé a la totalitat de províncies. Es van desplegar dispositius especials d'acollida als aeroports del Prat (Barcelona), de Barajas (Madrid) i Tenerife Sud (Illes Canàries) i a les estacions de tren de Barcelona-Sants, Figueres-Vilafant i Girona (Catalunya), Atocha i Chamartín (Madrid), Montijo (Extremadura) i Castelló, València i Alacant (País Valencià) per a la primera assistència a les persones refugiades, trasllat a altres ubicacions, o acollida en recursos de la Creu Roja. 

En la primera acollida i assistència a les persones que arribaven de les zones afectades, es va prestar especial atenció a les atencions de primers auxilis, allotjament temporal, lliurament d'aliments, aigua, articles de primera necessitat, assistència sanitària urgent, suport psicosocial, així com targetes SIM de telèfon perquè les persones poguessin mantenir el contacte amb els seus familiars. De la mateixa manera, i de forma paral·lela, la Creu Roja va activar els seus sistemes de detecció de situacions de tràfic.

L’ajut en el pla internacional

A Ucraïna i a la resta d'Europa, la Creu Roja dona suport a les persones afectades pel conflicte des del primer moment incrementant les seves activitats tant en nombre com en diversitat de respostes.

Més d’11,79 milions de persones han rebut assistència de la Creu Roja Ucraïnesa a través de la distribució d'ajuda humanitària, incloent-hi aliments, aigua, roba, mantes, tendes de campanya, articles d'higiene i altres béns de primera necessitat. Des d'Espanya, la Creu Roja va enviar els primers mesos des dels diferents magatzems de la seva xarxa territorial 5.183 kits de cuina que es van repartir entre la població afectada, 9.900 mantes, 13.500 estoretes, 16.000 tendals plàstics, 2.500 kits de son (llit, coixí i manta ), 10.000 paquets de menjar familiar i 6.000 kits d'higiene (inclou 2.000 per a nadons). 

De manera paral·lela, la Creu Roja va enviar 18 vehicles de logística, atenció sociosanitària, rescat i telecomunicacions a les societats nacionals de la Creu Roja a Ucraïna, Hongria i Polònia, i es va contribuir a la compra de 111 generadors elèctrics distribuïts per a l'arribada de l'hivern a les regions de Kíev, Lviv i Luhansk, que permeten que 4.450 persones puguin tenir punts de calefacció temporals, així com 23 centres de salut i centres socials, i alguns serveis d'emergència de Luhansk.

A més, des d'Espanya un total de 36 persones han estat desplegades com a personal de suport en tasques com la gestió del voluntariat, la logística, les distribucions, l'aigua i el sanejament, l'alberg, la salut, la protecció de gènere i inclusió, o l’ajuda de coordinació i mitjans de vida, sense oblidar el suport remot per a la gestió de la informació amb el desenvolupament i la implantació d'un programari de gestió de voluntariat aliè a la Creu Roja per poder coordinar tota l'ajuda que ofereix la població a les diferents Societats Nacionals .

A Ucraïna, la Creu Roja Espanyola va desplegar els mesos de juliol i agost una especialista per fer un estudi de necessitats de mitjans de vida per a desplaçats interns i famílies d'acollida. Amb això, s'ha donat suport al departament per dissenyar una estratègia a mitjà i llarg termini per a la recuperació, i el primer semestre del 2023 començaran accions pilot a diverses localitats del país.

A Polònia, a finals del 2022 es va iniciar una intervenció per millorar l'ocupabilitat i l'accés al mercat laboral local de les persones que han fugit del conflicte.

En col·laboració amb la Creu Roja Danesa, la Creu Roja Espanyola dona suport a les persones afectades pel conflicte, amb distribucions d'articles bàsics de primera necessitat, informació en protecció i atenció psicosocial, tenint com a centre la ciutat de Chernivtsi. 
Allà s'han atès 7.900 persones amb paquets de menjar, s'han acollit 300 persones, s'han lliurat 1.900 kits d'higiene i s'ha donat suport psicosocial a 1.070 persones.

A Hongria, en coordinació amb la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, s’han desplegat unitats mòbils de salut per donar suport a l'assistència sanitària (amb punts d'alerta i primers auxilis, provisió d'equipament clínic i d'insums i personal sanitari) , però també per formar personal de la Creu Roja Hongaresa i  promoure la higiene entre la població refugiada, crear espais amigables per a menors, intervenir en el pla psicosocial amb persones en estacions de tren i albergs, o elaborar cartells i guies per a la identificació i prevenció del tràfic de persones, entre altres activitats.

Dotze mesos de conflicte

La devastació dels darrers 12 mesos ha afectat tots els aspectes de la vida de milions de persones. Moltes no poden tornar a casa i les que encara es troben al país han de fer front a condicions terribles amb accés limitat a aigua, calefacció, atenció mèdica i altres serveis essencials. Les caigudes de temperatura estan agreujant els desafiaments diaris. La Creu Roja d'Ucraïna i els seus socis estan al costat de les comunitats, brindant ajuda crucial, des de serveis de cerca i rescat i atenció mèdica fins a allotjament i suport en efectiu.

A mesura que aquesta extenuant escalada del conflicte entra en el segon any, l'impacte en la salut mental de les persones afectades dins i fora d'Ucraïna és cada vegada més gran. La xarxa de la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (IFRC) a Europa està executant la resposta de salut mental més gran en la seva història, mentre milions de persones lluiten per fer front a l'angoixa i l'estrès d'aquesta crisi.

La resposta a aquesta emergència ha estat global: amb més de 50 Societats Nacionals de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja treballant ràpidament per donar suport a les persones afectades pel conflicte a Ucraïna. Milions de persones continuaran necessitant assistència, inclòs allotjament, diners en efectiu, atenció mèdica i suport per establir-se a la vida en un nou país o dins Ucraïna. La xarxa de la IFRC continuarà donant suport gràcies també als donants, que han permès arribar a milions de persones amb ajuda vital a Ucraïna i a tot el continent, però aquesta és una crisi a llarg termini amb necessitats creixents i canviants. que necessita suport continu per sostenir i expandir la resposta internacional de la Creu Roja.

Hi ha hagut dotzenes d'atacs contra instal·lacions de salut, treballadors humanitaris i civils des del febrer del 2022. Aquests atacs van en contra del dret internacional humanitari i, tràgicament, continuen, posant en greu perill els treballadors humanitaris i sanitaris. Són un recordatori brutal dels riscos que el voluntariat pren cada dia per servir les comunitats. Des de la Creu Roja es condemnen aquests atacs continus enèrgicament.


 


 

Comparte este artículo:

Actualidad Titulo Home

Notícies