• Contacte
  • Intranet
  • Identifica't
  • Sala de Premsa

El 8M: 'Jutja't menys, abraça't més' - Creu Roja Catalunya

Aplicacions anidades

Publicador de continguts

El 8M: 'Jutja't menys, abraça't més'
Actualitat
de
08
2022
08 de març El 8M: 'Jutja't menys, abraça't més'
  • Creu Roja Joventut i la Creu Roja reclamen el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, la igualtat efectiva i l'empoderament de les dones.

  • Les dones continuen sent les més afectades per l’impacte de la pandèmia.

  • Creu Roja Joventut promou la ruptura de l’autojudici negatiu i la inversió del diàleg intern.

Les campanyes del 8 de març de Creu Roja Joventut 'Dones en poder', 'Inqüestionables' i 'Entrellaçades' s'aglutinen en aquesta ocasió per aplicar tot el que s'ha après i arribar a l'objectiu d'aquest any: estimar-se més, i no dubtar dels èxits propis ni dels èxits de les altres dones, cosa que passa més habitualment del que voldríem com a herència d'un sistema patriarcal que ha menysvalorat les capacitats de les dones.

Així ha nascut 'Jutja't menys, abraça't més', el lema que l'organització proposa perquè les dones segueixen el seu camí d'empoderament i trenquin amb l'autojudici negatiu que continua present en estructures socials, polítiques, econòmiques i fins i tot emocionals. “Volem continuar treballant perquè les dones ens empoderem, no dubtem de la nostra vàlua i ajuntem forces, per finalment arribar a un objectiu sabent que ho hem aconseguit pels mèrits propis. Som nosaltres les que portem la batuta”, remarca Lucía Curtu, secretària estatal i referent de feminismes a la Creu Roja Joventut.

Per aconseguir aquests objectius, des de la secció juvenil aposten per l'autocura, “de la salut mental, la física i l'emocional”, emfatitza Curtu.

Per revertir el diàleg intern, el qual moltes vegades és negatiu, ('segur que ho has fet malament', 'no vals per res'), i convertir-ho en positiu ('puc fer-ho', 'sé que ho puc aconseguir'), Creu Roja Joventut se centrarà en la importància d'eliminar els pensaments negatius que distorsionen la realitat, i generen emocions i conductes inadequades. “L'ideal és que ens adonem de com ens parlem, per modificar el diàleg i crear-lo en positiu i constructiu” .

Un any més, la Creu Roja posa així de manifest la necessitat de continuar treballant per aconseguir una igualtat efectiva entre homes i dones, que permeti crear una societat justa on totes les persones tinguin els mateixos drets i oportunitats. Per això treballa en un enfocament de gènere interseccional que visibilitza la discriminació per gènere, però també l'existència d'altres factors com el color de la pell, l'edat, la classe social o situació socioeconòmica, l'ètnia, l'orientació sexual, les creences religioses, i fins i tot la situació geogràfica, que generen discriminació o privilegis únics en funció de com és el context en què es viu.

 

Les formes de la desigualtat de gènere

A través dels estudis realitzats per la Creu Roja amb la població atesa, l'organització ha pogut comprovar com les dones actualment segueixen assumint involuntàriament l'exercici de certs rols que els impedeixen trencar amb la situació de desavantatge social.

Així, les investigacions de la Creu Roja confirmen que les dones continuen liderant les cures familiars; així, en el 44% de les llars, les dones ateses per la Creu Roja assenyalen haver estat les que s'han encarregat de forma exclusiva de les tasques domèstiques, de les cures dels nens i nenes o persones dependents durant la pandèmia i de les necessitats educatives . La situació s'agreuja el 2021, durant el qual el percentatge puja al 53%. Així mateix, les conseqüències psicològiques i emocionals en els contextos de crisi (preocupació, dificultat per agafar el son, etc.) són molt més greus en les dones, amb diferències de fins a 10 punts percentuals respecte als homes. També acusen pitjor estat de salut amb semblants diferències percentuals.

Les dones s'enfronten a un mercat laboral menys favorable i les bretxes de gènere (menor accés, més precarietat, majors taxes d'abandonament per cures, menors salaris, etc.) durant la pandèmia continuen augmentant. D'altra banda, la responsabilitat d'assumir en solitari les cures quan ets en situació de pobresa o no tens una xarxa de suport, la violència exercida envers les dones o les conseqüències de ser una persona migrant, etc. sumen a les bretxes de gènere existents al mercat de treball altres bretxes que suposen més barreres a l'hora d'accedir i participar en l'àmbit laboral en igualtat d'oportunitats, prolongant la pobresa i la desigualtat en el present i en el futur.

L'experiència de la Creu Roja en aquest sentit demostra que és imprescindible continuar advocant per projectes i accions que donin resposta especialitzada a totes les formes de violència, reconeixent la base on se sustenten, i remenant obstacles que dificulten que avancem cap a societats justes i inclusives. Trencar les barreres estructurals que condicionen aquesta situació i facilitar l'autocura i empoderament de les dones són dos imperatius per a la Creu Roja.

Per tot això, Creu Roja treballa de manera transversal a través de totes les seves àrees de coneixement, en una atenció centrada en la persona, en aquest cas la dona, i en la creació d'una societat més justa, sostenible i diversa en què es enforteixin ecosistemes de bon tracte en què les dones puguin comptar amb espais on reconèixer-se i cuidar-se.
 

Comparte este artículo:

Actualidad Titulo Home

Notícies