• Contacte
  • Intranet
  • Identifica't
  • Sala de Premsa

Creu Roja Joventut proposa incorporar nous hàbits que repercuteixin positivament en l'entorn amb 'Accions que van, gestos que tornen' - Creu Roja Catalunya

Aplicacions anidades

Publicador de continguts

Creu Roja Joventut proposa incorporar nous hàbits que repercuteixin positivament en l'entorn amb 'Accions que van, gestos que tornen'
Actualitat
de
03
2022
03 de juny Creu Roja Joventut proposa incorporar nous hàbits que repercuteixin positivament en l'entorn amb 'Accions que van, gestos que tornen'
  • Creu Roja Joventut i la Creu Roja promouen la cura del medi ambient durant tot l'any, i han reduït en un 40% la seva petjada de carboni.

  • El dia 11 de juny  es portaran a terme 7 accions de recollida de residus abandonats en diferents entorns naturals del territori català, en el marc de l’adhesió de la Creu Roja al projecte LIBERA.

Amb el lema 'Accions que van, gestos que tornen' Creu Roja Joventut torna a posar de manifest el seu compromís amb el medi ambient en el marc del 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. Conscients que de manera més o menys directa totes les accions que fem en el nostre dia a dia tenen un impacte sobre l'entorn, proposa a la societat incorporar nous hàbits que comportin una repercussió positiva, com ara el reciclatge, la creació d'horts ecosocials, la reducció del consum energètic i l'estalvi domèstic, o en general, la promoció d'hàbits i conductes respectuoses amb el medi ambient, que inclouen la vigilància de costes, rius o parcs nacionals, entre d'altres.

Tots aquests projectes no són novetat de la Creu Roja, ja que tots pertanyen a les diferents àrees de coneixement en què es divideix l'Organització, no només mitjançant la seva àrea de Medi Ambient, sinó també implicant  els àmbit de formació, cooperació internacional o  Inclusió Social.

Amb tot això, es busca reduir l'impacte mediambiental, reduir la petjada de carboni, lluitar contra el canvi climàtic, i també aconseguir la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible.

En aquesta mateixa línia, una de les activitats que es faran de manera presencial i virtual a tot el territori serà la de 'Llança la teva acció, rep el seu gest', en què cada persona haurà de pensar en una de les accions sostenible que pot fer en el seu dia a dia i el gest que li torna el planeta. Per això, tindran a la seva disposició un bumerang de cartró ecològic (i la seva versió digital) on podran escriure aquestes accions.

Aquesta mateixa filosofia arribarà també a través de les xarxes socials, on es publicaran els consells i exemples d'accions sostenibles, com utilitzar fonts d'energia renovables i utilitzar aparells amb alta eficiència energètica, separar els residus a casa per al reciclatge correcte, l'ús de bosses de roba per a la compra, l'adquisició de productes de proximitat, o el desplaçament amb bicicleta o a peu. Tot això per reduir l'efecte hivernacle i el canvi climàtic i promoure la consecució d'un aire més net, el manteniment d'oceans i boscos més nets i ecosistemes sans i sostenibles o la reducció del nombre d'abocadors i incineradores, entre d'altres.

També en el marc de la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, el dia 11 de juny  es portaran a terme 7 accions de recollida de residus abandonats en diferents entorns naturals del territori català, en el marc de l’adhesió de la Creu Roja al projecte LIBERA. A cada activitat de vigilància ambiental es registren les quantitats i tipologies dels residus recollits per ajudar a identificar l’origen del problema i trobar una estratègia de prevenció comuna.
És fonamental sensibilitzar i mobilitzar a la ciutadania en la cura de l’entorn. 

Per a la Creu Roja i Creu Roja Joventut el planeta ens torna l'efecte de totes les accions que fem en la qualitat de l'aire que respirem, o en forma de biodiversitat, el que té un impacte directe sobre la nostra salut i la nostra qualitat de vida.

Davant la situació d'emergència climàtica i ambiental que viu el món actualment, on cada cop més es produeixen desastres mediambientals i naturals, onades de calor i de fred, inundacions extremes o sequeres, s'han de plantejar solucions urgents des de l'àmbit individual i local fins a l’àmbit col·lectiu i global. 

Les onades de calor de l'estiu 2019 van provocar gairebé 3.500 morts a Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Espanya, Suïssa i el Regne Unit. Així ho recull l'informe sobre Desastres Naturals de la Federació Internacional de la Creu Roja. Durant els darrers 10 anys, el 83% dels desastres desencadenats per amenaces naturals es van deure a fenòmens meteorològics i climàtics extrems, i aproximadament, 1 de cada set 7 persones ha patit directament els efectes de la crisi climàtica durant els darrers 10 anys, que han causat més de 410.000 morts. Tanmateix, segons el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), dels 25 països més vulnerables al canvi climàtic, 14 es troben en situació de conflicte.

 

Compromís amb el medi ambient

L'any 2030 és la data marcada per la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja en el seu compromís amb les persones i el medi ambient, facilitant la transició amb mesures equitatives i solidàries: preparant-se per fer front als impactes del canvi climàtic, basant-se l'economia en la neutralitat abans del 2030, creant ocupació verda i de qualitat al món rural en sintonia amb la repoblació rural, reforestant espais naturals per compensar la petjada de carboni, acompanyant i ajudant les persones en situació de pobresa energètica i totes, en general, per assolir una major eficiència energètica, i fomentant hàbits responsables i sostenibles amb el planeta.

Reduir el consum, evitar els envasos de plàstic, reciclar adequadament els residus, reaprofitar les restes de menjar, comprar productes de temporada en comerços de proximitat, reutilitzar envasos i utilitzar el transport públic per contaminar el mínim possible són algunes de les claus que la Creu Roja proposa per lluitar contra el canvi climàtic.

Espanya un dels països més vulnerable als efectes del canvi climàtic: els desastres naturals com Filomena, o les inundacions per pluges torrencials en són només una mostra, però més de dos terços de la superfície està en risc de desertificació, 8.000 quilòmetres de costa estan exposats a la pujada del nivell del mar, els huracans arribaran a les Canàries i la Península, la gota freda continuarà augmentant al Mediterrani i la captura de peixos caurà un 17% en els propers 30 anys.

Per tot això, és necessari i urgent prendre mesures que reverteixin aquesta situació, i impedeixin que es compleixin aquestes prediccions.

La Creu Roja, en el compromís amb les persones i el medi ambient, és la primera organització social d'Espanya que mesura i registra la seva empremta de carboni; ho fa des de fa 3 anys i ha establert un pla de reducció de la seva producció del C02 que ja ha aconseguit una disminució del 40% des de la posada en marxa. La petjada de carboni que no pot eliminar, la compensa amb la reforestació d'espais naturals i desenvolupa accions amb famílies en situació de vulnerabilitat i pobresa energètica. Aquest és el fonament de l'estratègia +CO(mpensa)2, basada en la mitigació i l'adaptació dirigida a una transició ecològica justa.

Comparte este artículo:

Actualidad Titulo Home

Notícies