Eduki publikatzailea

Mugarik gabeko elikadura-segurtasunaren alde
MUNDUA
Mugarik gabeko elikadura-segurtasunaren alde
06/06/2022
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
  • No todo el mundo tieMundu guztiak ez du bere beharrak asetzeko adina elikagai, kaltegabeak eta elikagarriak eskuratzeko aukerarik. Gurutze Gorriaren hainbat proiektuk egoera hori irauli nahi dute mundu osoan.

Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) arabera, elikadura-segurtasuna existitzen da pertsona guztiek, une oro, behar adina elikagai fisiko, sozial eta ekonomiko eskura dituztenean, kaltegabeak eta nutriziozkoak, eguneroko energia-premiak eta bizitza aktiboa eta osasungarria izateko elikagai-lehentasunak asetzen dituztenak. Zoritxarrez, ez da beti horrela izaten.

Ekainaren 7an Elikagaien Segurtasunaren Munduko Eguna ospatzen da, eta Gurutze Gorriak arlo horretako hainbat proiektutan lan egiten du elikagaien segurtasuna errealitate bat izan dadin, eta ez helburu lorezin bat. Izan ere, munduan milioika pertsonak ez dute aukerarik beren bizitzak modu autonomoan eta duintasun-baldintza minimo batzuekin garatu ahal izateko. 

COVID-19aren murrizketek diru-sarreretan, elikagaien prezioetan eta elikagai-iturrietarako sarbidean izan dituzten ondorioek, gainera, muga gehigarri bat gehitu dute pobreziek, krisi sozioekonomikoek, gatazkek, joan-etorriek eta asaldura klimatikoek jada kaltetutako herritarrengan. Hala, eta Espainiako Gurutze Gorriaren datuen arabera, pandemia baino lehen elikagaien eskasia kronikoa ez zuten herrialdeak hasi dira izaten COVID-19a sartu ondoren.

 

Espainian, milioi bat pertsonak baino gehiagok jaso zuten diru laguntza 2020ko martxoa eta 2021eko maiatza bitartean

 

Espainian, milioi bat pertsonak baino gehiagok jaso zuten espezieko laguntza, bai elikagaiei bai elikadurakoak ez diren gaiei dagokienez, 2020ko martxotik 2021eko maiatzera bitartean, eta zifrak handitu egin ziren 2020ko apirilean eta maiatzean eta 2021eko otsailean. Guztira, 165.000 pertsona inguruk jaso zuten laguntza eskudirutan Espainiako Gurutze Gorriaren eskutik 2020ko martxotik 2021eko maiatzera bitartean.

Gurutze Gorriak elikagaien segurtasunik ezaren, pobreziaren eta desberdintasunaren azpiko kausei heldu behar die egoera horri aurre egiteko. Horretarako, pertsonek eta komunitateek beren eguneroko beharrak asetzeko baliabideak eta diru-sarrerak sortu ahal izateko lan egiten da (elikadura osasuntsua eta elikagarria, esaterako). Halaber, funtsezkoa da ingurune iraunkorrak sustatzea, haien eta etorkizuneko belaunaldien ongizatea hobetzeko, ingurumena edo baliabide naturalen oinarria ahuldu gabe.

  Herritarren bizi-bitartekoei eragiten dienez eta hornidura-kateetan etenaldiak eragiten dituztenez, pandemiak elikagaien segurtasunik eza handiagoa eragin du; baina, hori bai, zaila da bereiztea COVID-19aren ondorioak eta beste faktore batzuen ondorioak, batez ere elikagaien segurtasunik eza handia zuten eskualdeetan. Arrazoia edozein dela ere, Gurutze Gorriak nazioarteko hainbat lankidetza-proiektu aurrera eramaten ditu ildo horretan laguntzeko.

 

Landa eta elikadura garapena Burundin

Burundiko hego-ekialdean, Espainiako Gurutze Gorriak nekazaritza- eta nutrizio-garapenari laguntzen dio. Proiektua 2018an ezarri zen, eta Burundiako landa-biztanleriaren erresilientzia modu iraunkorrean indartzen laguntzen du, eta 350.000 pertsona baino gehiagoren elikadura-segurtasuna, nutrizioa eta gizarte-kohesioa hobetzea du helburu.

Ekimen horretan 154 boluntariok parte hartzen dute, eta 2.640 etxeri eta 5 nekazaritza-kooperatibari laguntzen diete beren produktuak tokiko merkatuetan ekoizteko, biltegiratzeko, eraldatzeko eta merkaturatzeko gaitasunak sendotzen. Tokiko baliabideen erabilera eraginkorra ere sustatzen da, ingurumena errespetatuz eta babestuz (izan ere, 400 km arro eta ekoizpen-eremu baino gehiago babestu dira jada). Horrez gain, emakumeen lidergoa indartu egin da, funtsezko erabakiak hartzeko prozesuetan emakumeen parte-hartzea handitu egin baita. 

Gurutze Gorriak 90eko hamarkadatik egiten du lan Burundin. Burundiko eta Finlandiako Gurutze Gorriarekin batera, partzuergoan garatzen dute proiektu hori, Europar Batasunaren, Gijongo Udalaren eta Kanaria Handiko Kabildoaren finantza-laguntzari esker. Azkenik, elikagaien segurtasunerako ekintzekin batera, uretako eta saneamenduko jarduerak ere egiten dira, proiektu hau garatzen den eremuetako osasun- eta hezkuntza-zerbitzuen kalitatea bermatzeko.

 

Tindufeko (Aljeria) errefuxiatuen kanpalekuetan laguntzea

Saharan 2013az geroztik Espainiako Gurutze Gorriak gauzatzen duen proiektuak elikadura-laguntza eta kudeaketa humanitarioa ditu ardatz, saharar errefuxiatuen kanpalekuetako bizi-baldintzak hobetzeko. Gainera, saharar errefuxiatuen nutrizio-egoera hobetzen laguntzea du helburu, sasoiko produktu freskoen banaketari esker (barazkiak eta/edo frutak) urte osoan zehar. Horrela, errefuxiatuen oinarrizko elikaduraren ekarpen kalorikoa eta bitaminikoa dibertsifikatu eta osatu nahi da.

Kalkuluen arabera, une honetan Tindufeko (Aljeria) kanpalekuetan bizi diren 133.612 pertsona inguru (%75 baino gehiago) zaurgarritasun-egoeran daude elikagaien segurtasunari eta nutrizioari dagokienez. Espainiako Gurutze Gorriak ordezkaritza iraunkorra du Tindufeko saharar errefuxiatuen kanpamenduetan, Aljeriako Ilargi Gorriarekin eta Saharako Ilargi Gorriarekin lankidetzan eta koordinatuta.

2017tik, Espainiako Gurutze Gorriak kanpalekuetan desgaitasuna duten pertsonekin duen konpromisoa ere indartu da. Zehazki, desgaitasuna duten pertsonen elikadura-dibertsifikazioa eta ohitura osasungarriak sustatzeko proiektutik abiatuta egiten da, zerbitzu soziosanitarioak emanez eta kupoiak emanez. Gaur egun, ekimen honek laguntza zuzena ematen die desgaitasun larria duten 275 pertsonen familiei (adingabeak eta helduak), higiene eta elikadura produktu osasungarriak erosteko kupoi trukagarriak emanez.

 



Botones Donaciones

Banner Home

IRAKURRI INTERESATZEN ZAIZUNA
Harpidetu gure newsletterra eta aurkitu milioi bat istorio txiki.