Per una seguretat alimentària sense fronteres - Ahora
Publicador de continguts
- No tothom té accés a aliments suficients, innocus i nutritius que satisfacin les seves necessitats. Diferents projectes de la Creu Roja busquen revertir aquesta situació arreu del món.
La seguretat alimentària, sosté l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (popularment coneguda com a FAO), "existeix quan totes les persones tenen, en tot moment, accés físic, social i econòmic a aliments suficients, innocus i nutritius que satisfan les seves necessitats energètiques diàries i preferències alimentàries per portar una vida activa i sana". Malauradament, no sempre és així.
El 7 de juny es commemora el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, i des de la Creu Roja es treballa en diferents projectes en aquest àmbit perquè la seguretat alimentària sigui una realitat i no un objectiu inabastable. No en va, milions de persones al món no tenen oportunitats per poder desenvolupar les seves vides de manera autònoma i amb unes mínimes condicions de dignitat.
Els efectes de les restriccions de la COVID-19 sobre els ingressos, els preus dels aliments i l'accés a les fonts d'aliments han afegit, a més, una limitació addicional sobre poblacions ja afectades per la pobresa, les crisis socioeconòmiques, els conflictes, els desplaçaments i les pertorbacions climàtiques. Així, i segons dades de la Creu Roja Espanyola, països que no experimentaven una escassetat crònica d'aliments abans de la pandèmia han començat a fer-ho després de la irrupció de la COVID-19.
A Espanya, més d'un milió de persones van rebre assistència en espècie entre març de 2020 i maig de 2021
A Espanya, més d'un milió de persones van rebre assistència en espècie, relativa tant a aliments com a articles no alimentaris, entre març de 2020 i maig de 2021, i les xifres es van disparar a l'abril i maig de 2020 i al febrer de 2021. En total, unes 165.000 persones van rebre assistència en efectiu de la Creu Roja Espanyola entre març de 2020 i maig de 2021.
Des de la Creu Roja és una necessitat abordar les causes subjacents de la inseguretat alimentària, la pobresa i la desigualtat per fer front a aquesta situació. Per a això, es treballa perquè les persones i comunitats puguin generar recursos i ingressos destinats a satisfer les seves necessitats diàries (com una alimentació sana i nutritiva en quantitat suficient). També resulta cabdal promoure mitjans de vida sostenibles que millorin el seu benestar i el de les generacions futures sense debilitar el medi ambient o la base de recursos naturals.
En afectar els mitjans de vida de la població i causar interrupcions en les cadenes de subministrament, és un fet que la pandèmia ha provocat més inseguretat alimentària; tot i que, això sí, és difícil distingir entre els efectes de la COVID-19 i els efectes d'altres factors, especialment en regions que ja experimentaven una gran inseguretat alimentària. Sigui quina sigui la causa, la Creu Roja porta endavant diversos projectes internacionals de cooperació per ajudar en aquest sentit.
Desenvolupament rural i nutricional a Burundi
Al sud-est de Burundi, la Creu Roja Espanyola dona suport al desenvolupament rural i nutricional. El projecte, implementat el 2018, contribueix al reforç sostenible de la resiliència de la població rural burundesa, i busca millorar la seguretat alimentària, la nutrició i la cohesió social de més de 350.000 persones.
Aquesta iniciativa, en què hi participen 154 persones voluntàries, acompanya 2.640 llars i 5 cooperatives agrícoles en l'enfortiment de les seves capacitats de producció, emmagatzematge, transformació i comercialització dels seus productes en els mercats locals. També es fomenta l'ús eficaç dels recursos locals, respectant i protegint el medi ambient (tant és així que ja s'han protegit més de 400 km de conques i zones de producció). A això se suma l'enfortiment del lideratge femení, com demostra que hagi augmentat la participació de dones en els processos de presa de decisions clau.
La Creu Roja treballa a Burundi des de la dècada dels 90. Al costat de la Creu Roja Burundesa i Finlandesa desenvolupen, en consorci, aquest projecte gràcies al suport financer de la Unió Europea, l'Ajuntament de Gijón i el Cabildo de Gran Canària. Les accions en seguretat alimentària, finalment, també venen acompanyades d'activitats en aigua i sanejament que garanteixen la qualitat dels serveis en salut i educació de les zones en les quals es desenvolupa aquest projecte.
Suport als campaments de refugiats a Tinduf (Algèria)
El projecte que duu a terme la Creu Roja Espanyola al Sàhara des de 2013 se centra en l'ajuda alimentària i gestió humanitària per millorar les condicions de vida als campaments de població sahrauí refugiada. Té com a objectiu, a més, contribuir a la millora de la situació nutricional de la població refugiada sahrauí gràcies a distribucions de productes frescos de temporada (verdures i/o fruites) durant tot l'any. Es busca així diversificar i complementar l'aportació calòrica i vitamínica de l'alimentació de base de la població refugiada.
S'estima que en aquests moments al voltant de 133.612 persones (més del 75%) que viuen als campaments de Tinduf (Algèria) es troben en una situació de vulnerabilitat en termes de seguretat alimentària i nutrició. La Creu Roja Espanyola compta amb una delegació permanent als campaments de refugiats sahrauís de Tinduf en col·laboració i coordinació amb la Mitja Lluna Roja Algeriana i amb la Mitja Lluna Roja Sahrauí.
Des de 2017 també es reforça el compromís de la Creu Roja Espanyola amb les persones amb discapacitat als campaments. Es fa, concretament, a partir del projecte de promoció de la diversificació alimentària i els hàbits saludables a persones amb discapacitat mitjançant la provisió de serveis sociosanitaris i lliurament de cupons. En l'actualitat, aquesta iniciativa dona suport directe a les famílies de 275 persones amb discapacitat severa (menors i adultes) a través del lliurament de cupons bescanviables per a la compra de productes d'higiene i d'alimentació saludables.
arribi a més persones. Comparteix-ho.