Publicador de continguts

Quin tipus de joguina puc regalar que transmeti valors?
EDUCACIO
Quin tipus de joguina puc regalar que transmeti valors?
07/12/2022
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
  • El joc és la primera i principal activitat per la qual els éssers humans ens comuniquem amb els altres, explorem el que hi ha al nostre voltant i interpretem el món que ens envolta. Més enllà de l'aspecte lúdic, les joguines són una eina educativa i de transmissió de valors. Creu Roja Joventut informa sobre quines joguines són les més adequades per a cada edat i orienta sobre aquelles que hem de triar per a nens i nenes amb algun tipus de discapacitat. 

El nen i la nena viuen jugant i juguen vivint. La Convenció sobre els Drets de l’Infant reconeix el dret al joc, a l'oci i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat, i d’això la importància que tots els nens i nenes puguin gaudir, aquest Nadal i durant tot l'any, del joc i dels beneficis que té per al seu desenvolupament personal i social. 

El joc i les joguines estimulen la imaginació, la creativitat, el llenguatge, la memòria, els permet formar-se i créixer com a persona, per això des de Creu Roja Joventut (CRJ), la secció juvenil de la Creu Roja, s'aposta des de fa anys per una joguina educativa i segura, que no sigui sexista ni bèl·lica i transmeti als nens i nenes uns valors aplicables a la seva edat i a les seves inquietuds.

Creu Roja Joventut va organitzar el 1992 la seva primera campanya de joguines amb l’objectiu que cap nen o nena de famílies vulnerables es quedés sense joguines i, 30 anys més tard, “Els seus drets en joc” continua més vigent que mai. Una de les potes d'aquesta iniciativa és “La joguina educativa”, un projecte a través del qual se sensibilitza sobre el dret de la infància al joc fent tallers amb famílies i professors, treballant sobre els beneficis que té jugar i recalcant la importància que les joguines que es faciliten als nens i a les nenes no siguin ni bèl·liques ni sexistes. Aquest projecte també ajuda a fer una campanya de captació de joguines que es realitza de manera més intensiva durant els mesos d'octubre, novembre i desembre i que està actualment en marxa. 

 

 

Precisament en aquestes dates, moltes famílies estan pensant què regalar als seus fills i filles durant aquestes festes. Per orientar i informar sobre quines joguines són les més adequades per a cada edat i cada situació, CRJ ha editat una Guia de la joguina educativa. Quin tipus de joguina és recomanable segons l'edat? 
 

  •  D'1 a 2 anys: en aquesta etapa el caminar els farà voler arribar a tot arreu i, per tant, destacaran joguines amb les quals el nen o la nena es pugui valer per si mateix/a i pugui gaudir de la companyia d'un adult que reconegui els seus assoliments. (Tricicles sense pedals, joguines amb so i moviment, pilotes, jocs per a l'aigua i la sorra…)
     

  • De 3 a 6 anys: durant aquesta edat apareix el joc associatiu, comencen els rols a l'hora del joc, les primeres activitats reglades i els jocs de moviment i imitació del món adult. (Bicicletes, patins, baldufes, cotxes teledirigits, cases i tendes índies, el dominó, puzles de fins a 30 peces, llapis de colors…)
     

  • De 9 a 14 anys: en aquesta franja d'edat sorgeixen els grups i apareix la figura del millor amic o amiga. Per això és fonamental facilitar-los espais fora de l’escola on relacionar-se amb els seus iguals. En aquesta etapa els jocs de regles els ajuden a assumir responsabilitats i a fomentar una competició sana. (Futbolí, ping-pong, experiments científics, jocs de memòria, col·leccions de cromos, jocs de màgia, realització de mobles de miniatura…)

 

El joc és una eina d'experimentació universal que inclou tots els nens i nenes i, per tant, també aquells que presenten alguna discapacitat. A l'hora de triar una joguina per a infants amb discapacitat es pot tenir en compte que hi ha joguines comunes adaptades, joguines construïdes per donar resposta a les necessitats de tots els nens i nenes, i altres dissenyades específicament segons la discapacitat. Cal tenir en compte diferents aspectes a l'hora de comprar aquestes joguines o adaptar els jocs: 

 

  • Discapacitat visual: que les joguines presentin un disseny senzill, fàcil d'identificar al tacte, amb efectes sonors i de colors vius com a aparells de ràdio, instruments, boles amb sons, llibres amb textures…
     

  • Discapacitat auditiva: són positives les joguines amb control de volum o sortida d'auriculars. En altres casos, es podrien adaptar els jocs traduint els missatges orals a missatges escrits. Destaquen els jocs de taula, puzles, contes en llengua de signes, plastilina…
     

  • Discapacitat física: tractar de buscar joguines que no exigeixin rapidesa de moviments, jocs vivencials, amb grans estructures, amb sistemes de fàcil manipulació com el velcro. Entre les idees de joguines: peluixos, trencaclosques amb imants, joguines de construcció, projector d'imatges…
     

  • Discapacitat intel·lectual i del desenvolupament: en aquest cas, es tractaria de presentar jocs o joguines amb un disseny senzill i atractiu, en el qual s'eviti un nombre elevat de regles del joc i es permeti així, temps de resposta llargs. Els exemples de jocs o joguines serien: contes de fàcil maneig, els jocs de multifunció com l'encaix de formes geomètriques, instruments, jocs amb música…

 

Des de Creu Roja Joventut s'és conscient que la diferència entre un nen i una nena amb joguina i sense joguina és enorme i pot ser crucial per al seu desenvolupament com a persona. Per aquest motiu, es pretén trencar la diferència amb la campanya “Els seus drets en joc”, amb l'objectiu que un joc o una joguina no es quedi només en això, sinó que esdevingui una eina educativa i de transmissió de valors. 

Per unir-te i col·laborar en aquesta campanya perquè tots els nens i nenes puguin tenir una joguina nova, no bèl·lica i no sexista, pots accedir i fer una donació a https://www.cruzrojajuventud.org/susderechosenjuego o si ho prefereixes: 
 

-    Enviant un SMS amb la paraula juguete al 38088 faràs una donació de 3 euros. 
-    Telefonant al 900 104 971
-    Bizum al 04048
-    Compte Bancari: ES31 0081 5232 2800 0108 4716
-    I si la teva empresa vol col·laborar-hi, pots contactar-nos a través del correu empresas@cruzroja.es



Botones Donaciones

Banner Home

LLEGEIX EL QUE T´INTERESSA
Subscriu-te a la nostra newsletter i descobreix un milió de petites històries.