Publicador de continguts

Com reduir la petjada digital
MEDI AMBIENT
Com reduir la petjada digital
23/05/2022
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
  • Tot el que fem té un impacte sobre el medi ambient, fins i tot navegar per Internet, veure una pel·lícula en una plataforma de streaming o utilitzar les nostres xarxes socials. La part bona? Que podem posar el nostre granet de sorra per intentar reduir tots els possibles l'impacte que generem sobre el nostre entorn.

Igual que passa amb la petjada de carboni, hi ha un rastre que deixem en fer servir Internet que també afecta negativament el medi ambient. Es diu "petjada digital" i està present en accions tan quotidianes com respondre a un missatge de WhatsApp o veure una pel·lícula a Netflix. Encara que considerem que Internet és un ens abstracte, un "núvol" totpoderós on tot hi cap, hi ha un conjunt gegantí de dispositius connectats darrere (tangibles i físics) que en permeten el funcionament. I aquests, és clar, requereixen energia i, conseqüentment, contribueixen a l'emissió de diòxid de carboni.

Les xifres ho demostren: segons un informe publicat el 2017, el consum energètic de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) és responsable del 8% de la despesa d'energia mundial. Però que no s’estengui el pànic: aquesta informació no suggereix que no puguem enviar un correu electrònic més en la nostra vida, o que el fet d'invertir temps en una xarxa social pugui destruir el planeta. Això sí: il·lustra de forma clara que tot el que fem té una petjada de carboni al darrere. I per aquest mateix motiu, és imperatiu que les persones siguem més conscients i acurades amb les nostres accions quotidianes.

 

Com reduir l'impacte que generem a Internet

Reduir l'impacte mediambiental que generem en utilitzar Internet és fàcil si sabem com. A continuació, alguns consells per fer-ho:

- Donar-se de baixa dels butlletins no llegits. Encara que sembli el contrari, les subscripcions i els butlletins ocupen un valuós espai al nostre correu electrònic. Com cada correu electrònic emmagatzemat implica emissió de CO2.  El més responsable és donar-se de baixa de les comunicacions que sabem que no llegirem.

El tema dels adjunts. En la mateixa línia, intentem no descarregar arxius adjunts per defecte (només haurem de configurar-ho en el correu) i, si n'hem d'enviar un, optem per fer-ho en forma d'enllaç en lloc d'adjuntar-lo. D'una banda, cada mega no descarregada suposarà un menor impacte sobre el nostre entorn; de l'altra, evitarem duplicacions d'arxius.

Millor trucades que videotrucades. Millor programar una videotrucada que fer servir un cotxe o pujar a un avió, i millor fer una simple trucada en lloc de recórrer a veure'ns les cares a través de la pantalla. Depenent de la situació, intentem escollir l'opció més ecològica.

Vídeos en baixa qualitat. No vol dir que no puguem gaudir de pel·lícules o sèries, però cal saber que la descàrrega de vídeos en streaming té les seves conseqüències ambientals. Com podem actuar al respecte? Senzillament, baixant la qualitat que apareix per defecte, una cosa que podem fer directament al navegador o a l'aplicació que estem utilitzant (com YouTube o Vimeo), i que al mòbil a penes afectarà com ho veiem.

Canviar la freqüència de sincronització. Les aplicacions connectades a Internet actualitzen el seu contingut de forma constant i en la majoria dels casos cada pocs segons. Això succeeix de forma estàndard, però si ho configurem de forma manual podrem retirar l'actualització automàtica i així evitar que estigui contínuament pendent d'aquestes noves actualitzacions. Per tant, això contribuirà al fet que l'impacte ocasionat sigui menor.

 

Aplicacions per fer la nostra vida més ecològica

A més d’aquests consells, hi ha aplicacions que també contribueixen a tenir una vida més sostenible. Algunes són les següents:

- Cleanfox. Aquesta eina fa una neteja periòdica del nostre correu i ens ajuda a eliminar els missatges que no volem rebre, com ara correus electrònics no desitjats o publicitaris. Tenint en compte com és d’important evitar emmagatzematge innecessari, convé tenir-la en compte.

- Too good to go. Més d'un terç del menjar es desaprofita i, per combatre aquesta situació, sorgeixen aplicacions com aquesta. Aquesta app permet comprar lots de menjar d'excedents que han quedat de restaurants, supermercats o altres establiments de la zona on ens trobem a un mòdic preu. Una altra aplicació similar és Encantado de comerte, que la Creu Roja a La Rioja utilitza per ajudar les famílies vulnerables.

- Ecosia. Aquest motor de recerca a Internet planta arbres al voltant de tot el món per cada recerca feta en el seu servidor. Potser pot semblar utòpic que una senzilla recerca a Internet ajudi a protegir el planeta, però des de la plataforma ho expliquen: "Usem els beneficis que obtenim de les teves recerques per plantar arbres on més es necessiten". Així de fàcil.

- Forest. A més d'ajudar-nos a concentrar-nos més i millor, aquesta aplicació ens permet col·laborar amb 'Trees for the Future', una ONG que planta arbres en zones desforestades. El que ens proposa és el següent: durant el temps que estem sense mirar el nostre mòbil i enfocats en una altra tasca, anirem plantant un seguit d'arbres virtuals. Com més en plantem, més monedes rebrem. Aquestes monedes, al seu torn, les podrem invertir en l'opció 'Bosc real', que traslladarà al món físic la nostra voluntat de plantar un arbre.

Globemallow. Aquesta extensió per a navegador permet conèixer en temps real l'impacte d'una pàgina web. La A, en verd, és un dels indicadors més alts i millors; mentre que la D, un dels més baixos. Ens ajudarà a reflexionar sobre com optimitzar al màxim la web en qüestió per, d'aquesta manera, contaminar el menys possible.



Botones Donaciones

Banner Home

LLEGEIX EL QUE T´INTERESSA
Subscriu-te a la nostra newsletter i descobreix un milió de petites històries.