Eduki publikatzailea

Lekale gehiago eta haragi gutxiago: horrela dira gure dietari buruzko gomendio berriak
OSASUNA
Lekale gehiago eta haragi gutxiago: horrela dira gure dietari buruzko gomendio berriak
27/09/2022
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
  • Kontsumo Ministerioari atxikitako Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) txosten bat argitaratu du, gure elikaduran egin beharko genituzkeen aldaketei buruz ohartarazteko. Hauek dira garrantzitsuenak:

Dieta orekatua, osasungarria eta jasangarria hartzea. Horixe da Espainiako Elikadura Segurtasunaren eta Nutrizioaren Agentziak (AESAN), Kontsumo Ministerioari atxikia, berriki argitaratu duen txosten berri batean emandako gomendioen helburua.

Puntu garrantzitsuenen artean, bi nabarmentzen dira: batetik, lekale gehiago jatea, eta, bestetik, haragi gorriaren kontsumoa murriztea. Lehenengoei dagokienez, AESANek gomendatzen du astean 2-4 errazioetatik gutxienez 4 erraziotara pasatzea, pixkanaka egunero lekaleak kontsumitzera iristeko. Bestalde, organismoaren zientzia-batzordeak are gehiago murrizten ditu asteko haragi-errazioak: astean 2-4 gomendatzetik 0-3 gomendatzera igarotzen da. Alde horretatik, hegaztien edo untxien haragia lehenesten du, eta haragi gorria edo prozesatua gutxitzea gomendatzen du.

Gurutze Gorriaren Elikadura Kontzientearen proiektua gogorarazten dute lerro horiek, Sandrine da Cunha Gurutze Gorriaren Osasun Ezagutzaren arloko teknikariak agerian uzten duenez: “Gomendio dietetiko berriak bat datoz Gurutze Gorriaren Elikadura Kontzientearen proiektuaren gomendioekin; proiektu horren helburua elikadura osasungarria, jasangarria eta arduratsua sustatzea da”. Eta zehaztu du Erakundeak animatzen duela animalia-proteina gutxiago kontsumitzera, landare-proteina gehiago kontsumitzeari garrantzi handiagoa emateko (lekaleak bezala).

Puntu garrantzitsuenen artean, bi nabarmentzen dira: batetik, lekale gehiago jatea, eta, bestetik, haragi gorriaren kontsumoa murriztea. Lehenengoei dagokienez, AESANek gomendatzen du astean 2-4 errazioetatik gutxienez 4 erraziotara pasatzea, pixkanaka egunero lekaleak kontsumitzera iristeko. Bestalde, organismoaren zientzia-batzordeak are gehiago murrizten ditu asteko haragi-errazioak: astean 2-4 gomendatzetik 0-3 gomendatzera igarotzen da. Alde horretatik, hegaztien edo untxien haragia lehenesten du, eta haragi gorria edo prozesatua gutxitzea gomendatzen du.

 

Fruta eta fruitu lehor gehiago

AESANek egunero, gutxienez, 3 barazki-anoa eta 2-3 fruta-anoa irenstea proposatzen du. Irizpide ezaguna zen (bost tradizionalena egunean), baina, hori bai, hiru barazki-zati jan behar direla zehaztean. Alde horretatik, gogoratu behar da fruta-zukuek ez dituztela fruta osoak ordezkatzen, eta patata-kontsumoak ere neurrizkoa izan behar duela. Horrez gain, astean gutxienez 3 arrain- eta itsaski-errazio jatea gomendatzen da (bereziki arrain urdinarenak), astean 4 arrautza, eta egunean 3-6 zereal-errazio (hobe integralak eta ale osokoak, finduak baino).

Jakina, gai batzuk ez dira aldatzen, hala nola oliba-olioari buruzkoak (egunero gomendatzen da otordu nagusietan, bai elikagaiak ontzeko, bai janaria prestatzeko) eta ur asko edateari buruzkoak. Esnekiei dagokienez, berriz, neurriz jokatu da: 2-4 anoa egunean, eta 0-3 anoa azukre erantsirik gabe, eta gatz askorik gabe.

 

Fruitu lehorren kontsumoa ere pixkanaka handitu daiteke

 

Fruitu lehorren kontsumoa ere hazi egin daiteke pixkanaka, eta egunero ere kontsumi daitezke, baldin eta gatzik, koiperik edo azukre erantsirik ez badute, hau da, naturalak ez badira. Ildo beretik, komeni da prestatzean gatza murriztea eta koipe eta azukre ugariko elikagai ultraprozesatuak kentzea.

Gurutze Gorriak elikadura kontzienteagoa lantzeko ematen dituen beste gomendio batzuk hauek dira:

  • Tokiko merkataritza eta ekoizle txikiak lagunduko dituen hurbileko kontsumoaren aldeko apustua. Azoketan, hurbileko dendetan eta kontsumo-taldeetan erostea gure hiri eta auzoetako sare ekonomikoa indartzeko modu onak dira.
  • Ez erosi behar baino gehiago.
  • Irakurri produktuen etiketak, elikagaien osaera eta jatorria ezagutzeko. Jakintzan dago elikadura kontziente baten gakoa.
  • Egiaztatu ingurumen-inpaktu txikiagoa eragiten duen kontsumo etikoagoa duzula. Ontziratutako produktuen kontsumoa murrizten du eta ez utzi elikagaiak alferrik galtzen.
  • Sukaldera itzuli. Errebindikatu familiako errezeta-liburua, gisatuak eta koilara, eta saihestu produktu prozesatuak.
  • Berreskuratu bertako herentzia gastronomikoak eta produktu tradizionalak.
  • Haragi gutxiago kontsumitzen du. Kalitateari ematen dio lehentasuna, intentsiboaren aldean, kantitate eta abeltzaintza estentsiboaren aldean.
  • Aukeratu lekale, barazki eta fruta gehiago.
  • Entzun naturari, eta okertu garaiko produktuak. Ona da gure osasunerako, gure poltsikorako eta gure ingururako.

 

Elikadura eta jasangarritasuna, bi alderdi banaezin

AESANeko Zientzia Batzordeak, dieta osasungarri baten jarraibideak eguneratzeaz gain, lehen aldiz sartu du ingurumenean duen eraginarekin duen lotura. Sandrine da Cunharen ustez, Gurutze Gorriaren Osasunaren Ezagutzaren arloko teknikaria, ezin da gauza bat eta bestea bereizi.

“Frogatuta dago elikagaien industriak duela eragin handiena ingurumenean, gizaki guztiek jaten baitute egunero hainbat aldiz. Gure ohiturek eragin positiboa edo negatiboa izan dezakete inpaktu horretan”, adierazi du. “Adibidez, gehienbat ontziratuta dauden elikagaiak kontsumitzen baditugu, denboralditik kanpo eta exotikoak; ez badugu erosketa planifikatzen eta, azkenean, hondatzen den janaria zaborretara botatzen badugu; eta dena ontzi berera botatzen badugu birziklatu gabe, eragina oso bestelakoa izango da neurri errazak hartzen baditugu, hala nola erosketak behar baino gehiago ez erosteko planifikazioa egitea, alferrik ez galtzea; hurbileko elikagaiak, nazionalak eta sasoikoak erostea, eta horiek saihestea”.

Elikadura kontzienteagoa, iraunkorragoa eta arduratsuagoa izatea pertsona bakoitzaren esku dago, eta horrek ez du esan nahi bizitzan “egiturazko aldaketak” egin behar direnik. “Pentsamolde-aldaketa besterik ez da, eta une horretatik bertatik has daiteke inolako kosturik gabe”, dio Sandrine da Cunhak.



Botones Donaciones

Banner Home

IRAKURRI INTERESATZEN ZAIZUNA
Harpidetu gure newsletterra eta aurkitu milioi bat istorio txiki.