Eduki publikatzailea

Janaria modu kontzienteagoan besarkatzeko prestatzea
OSASUNA
Janaria modu kontzienteagoan besarkatzeko prestatzea
14/10/2022
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
  • Urriaren 16an izango da Elikaduraren Nazioarteko Eguna. Hitzordu hori dela eta, Tarragonako Gurutze Gorriak show cooking bat izan du zuzenean, eta Moha Quach chefak hartu du parte; besteak beste, hobekuntza eta konpromiso osasungarria eta ingurumenekoa.

Moha Quach sukaldariak ez du bere sukaldaritza ulertzen sasoiko eta hurbileko produkturik gabe. Quach marokoarra da eta 12 urte zituela iritsi zen Tarragonatik hurbil dagoen herri batera, horrek integrazioari eta egokitzapenari dagokienez dakarren guztiarekin. Handik hiru urtera, Cambrilseko Ostalaritza Eskolan zegoen, eta handik gutxira, estatuko eta nazioarteko Michelin izarrekin topo egin zuen. 2018an, 28 urte besterik ez zituela, El Terrat jatetxea ireki zuen, gaur egun Sol Repsol batekin. Bere ezarpenetik begirada solidarioa, osasungarria eta jasangarria eskaintzen du, egun hauetan Tarragonako Gurutze Gorriarekin lankidetzan erakutsi duen bezala.

Sukaldariak show cooking ekintza batean parte hartu du aste honetan. Hainbat errezeta prestatu ditu zuzenean, erakundeko nutrizionista boluntario baten laguntzarekin, eta aholku osasungarriak eman ditu. Mercats de Tarragonarekin batera antolatu eta egin da ekitaldia (lekua utzi du, eta paradoxa izan dute erabilitako produktuek), eta, gainera, Elikaduraren Nazioarteko Egunaren atarikoa izan da, urriaren 16an, igandea.

 

"Asko gustatzen zait laguntzea eta ahal dudan guztian ekarpenak egitea"

 

“Gurutze Gorriak lan handia egiten du nazio eta nazioarte mailan, eta beti daude behar dutenen ondoan. Alde horretatik, oso eroso sentitu naiz, laguntzea eta ahal dudan guztian ekarpenak egitea ere gustuko dudalako”, esan du Moha Quachek. Jatetxetik bidaltzen duen mezua, gainera, Gurutze Gorriak eramaten dituen elikadura kontzienteko balioekin lerrokatuta egon liteke. “Denboraldiko produktua aprobetxatu behar da, ez bakarrik prezioengatik, baita hurbilago ditugun pertsonei laguntzeko ere”, esan du chefak, eta, hala, gure inguruan ditugun dendak eta lanbideak sustatzearen garrantzia azpimarratzen du, horiei jarraipena emateko.

Ez da lehenengo aldia, gainera, gazteak elkartasunaren aldeko apustua egiten duela. Pandemian ere, Moha Quach-ek bere harri-koskorra ekarri zuen, familia ahulei egunero janaria emanez. “Norbaitek laguntza behar duen norbaiti zerbait lagundu diolako poz handia sentitzen duenean, batez ere haurrak dituzten familiekin, egoera larrian egon daitezkeelako. Azkenean, janari-plater bati buruz ari gara: funtsezko zerbait”, esan du. Horren adibide da, besteak beste, hobetzeko eta ingurunearekiko konpromiso osasungarria eta ingurumenekoa.

 

Elikaduraren Nazioarteko Eguna ospatzen

Aurten, urriaren 16an, Elikaduraren Nazioarteko Egunean, testuinguru konplexuago batean sartuko da. Inflazioak eragin handia izan du erosketa-saskian, aurreko urtean baino %13,8 gehiago. Espainiako etxeek gero eta zailagoa dute osasungarria jatea, Osasunaren Mundu Erakundeak adierazi baitu produktu osasungarrienak batez bestekoa baino askoz gehiago hazi direla.

Hori dela eta, familia ahulenek eta baliabide gutxien dutenek ezin dute behar bezala elikatu. Gurutze Gorriak horren aurka egiten du duela urtebetetik ‘Elikadura kontzientea’ proiektuaren bidez. Proiektu horretan, besteak beste, elikagaiak behar bezala kontserbatzea, prestatutako eta kontsumitu gabeko elikagaiak berrerabiltzea edo sasoiko produktuak aukeratzea sustatzen da. Hori lortzeko, erakundearen web orriak eta gizarte-sareek errezeta osasungarriak eta elikagarriak ematen dituzte astero, prestatzen errazak diren sasoiko produktuekin, eta postreak edo aprobetxamendu-errezetak dituztenak. Ohitura osasungarriei buruzko aholkuak ere eman ditzakezu esteka honetan.

[Crédito de la foto: David Oliete – Mercats de Tarragona]



Botones Donaciones

Banner Home

IRAKURRI INTERESATZEN ZAIZUNA
Harpidetu gure newsletterra eta aurkitu milioi bat istorio txiki.