Kulturartekotasuna mundu osoko arrozekin ospatzea - Ahora
Eduki publikatzailea
-
"Munduko arrozak" gastronomiaren, musikaren edo dantzaren bidez gizarteratzea sustatzen duen ekitaldia da. Gazteen Gurutze Gorriari lotutako 50 pertsona inguruk hartu dute parte.
Festa kulturartekoa, herrikoia eta parte-hartzailea. Horrela da “Munduko Arrozak”, gastronomiaren bidez pertsonen eta gizarte-erakundeen arteko harremana sustatu nahi duen topaketa, joan den larunbatean Bilbo Zaharra, San Frantzisko eta Zabala auzoetan egin zena.
Jarduerak auzoko jendearen bizikidetza defendatzen du bazkariaren bitartez (eta bereziki arroza), baina baita musikaren edo dantzaren bitartez ere. Gazteen Gurutze Gorriak, "Aniztasuna gure aukerarik onena" izeneko proiektuaren barruan, parte hartu du ekitaldian, boluntarioei eta familia erabiltzaileei kultura partekatzeko gonbita eginez. Guztira, erakundearekin zerikusia duten 50 pertsona inguruk hartu dute parte.“Pertsonak benetan batzen dituen zerbait badago, janaria da. Jatea denoi gustatzen zaigun zerbait da, eta ondo sentiarazten gaitu. Gastronomia pertsonen arteko topagune eta komunikazio-gune bat da, oztopo kulturaletatik eta hizkuntzatik harago, eta horren bidez, elikagaiak partekatzeaz gain, kultura partekatzen dugu. Partekatzeko espazio bat eskaintzea ikasteko eta elkartzeko aukera bat da, tradizioak, errezetak, elikagaiak eta abar trukatuz”, azaldu du Hanneke Heuseveldt-ek, Bizkaiko GGGren koordinatzaileak
"Elikagaia ikasteko tresna bihur daiteke"
Era berean, argi ikusten du horrelako ekitaldi batek zertan laguntzen dien eskola-arrakasta sustatzen duten pertsonei: "Janaria tresna egokia izan daiteke hainbat herrialdetako kulturei buruz ikasteko eta deskubritzeko, gainerako kideen ohiturak ezagutzeko eta kultura eta historia modu ludikoan eta esperientzialean partekatzeko". Ikasteko tresna izateaz gain, jarduera hau ezagutza akademikoak bizipen handiagoz integratzeko aukera ere badela uste dut. Elikagaien jatorria, eragina, geografia, historia eta abar ezagutzea”. Gainera, familien arteko elkargune bat da, askotan seme-alabak eguneroko errutinetan inplikatzeko denborarik ez dutenak.
Izan ere, munduko kulturen artean plater komun bat badago, arroza da. Horregatik, errezeta guztiak aurkeztu dira jardunaldi honetako lehiaketa batera, eta guztiek dute osagai hori. “Peruko enpanadilla beteetatik, espeziedun arroz melosoetatik pasatuz, Ngandako oilasko arroz aberatseraino (Senegal)”, Hanneke Heuseveldt-ek amaitzen du. Gastronomia eta kulturartekotasuna ez dira inoiz hain ondo eraman.
irits dadin. Partekatu.