Eduki publikatzailea

Euskal gastronomia (integratzailea)
GIZARTERATZEA
Euskal gastronomia (integratzailea)
02/11/2022
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
  • Gurutze Gorriaren Algara Harrera eta Gizarteratze Zentroak Gipuzkoan duen lantegi batek euskal sukaldaritzako plater adierazgarrienak erakusten dizkie pertsona migratzaileei, haiek gizarteratzen eta laneratzen laguntzeko gaitasunak eta tresnak eskura ditzaten. Parte-hartzaileak ezin izango lirateke zoriontsuago egon tailerrarekin.
     

Marmitakoa, gazta-tarta, bakailaoa pil-pilean edo piper beteak. Ez dira Gipuzkoako (EAE) plater bereizgarriak soilik, Gurutze Gorriaren Algara Harrera eta Gizarteratze Zentroak euskal sukaldaritzari hurbiltzeko egiten ari den tailerra osatzen duten errezeten zati bat ere badira. Bi hilabeteko iraupena du ikastaro honek, eta zentrotik egiten diren talde-jardueren barruan sartzen da. Funtsean, pertsona migratzaileek osatzen dute, Espainian beren bizitzei aurre egiteko gaitasun eta tresna berriak bereganatzen baitituzte. Lantegia CEI prestakuntza zentroan egiten da eta Nerea Laburu sukaldaria da irakasle.

“Egiten ditugun ekintza guztiak gizarteratzeko gaitasunak bultzatzeko dira”, esan du Nuria Medinak, Algara Harrera eta Gizarteratze Zentroko teknikariak, proiektuari dagokionez. Gaztelania-klaseez eta pertsonen arteko trebetasunei eta komunikazioari, gatazken konponketari, genero-berdintasunari edo altzarien zaharberritzeari buruzko lantegiez gain, mota horretako ikastaroak ere egiten dira, gizarteratzeari ez ezik, lanari ere laguntzeko.

“Ostalaritzaren gaiak eskaera handia du, baina, batzuetan, eguneko zentroko pertsonek ezin dute prestakuntza arauturik eskuratu, oraindik gaztelania hobetzea falta zaielako. Hemendik zerbait eman nahi genien, ikasten has daitezen, edo gaiari buruzko ezagutza pixka bat izan dezaten”, adierazi du Medinak. Emaitza ez litzateke hobea izango, eta parte-hartzaileak “motibazio” hitzaren definizio perfektua dira.

Blessing Arugbon, 44 urtekoa eta Nigeriatik datorrena, Gurutze Gorrian bizi da 2021az geroztik, eta laguntza-sare bat eta autonomo eta independente izateko aukera bat aurkitu ditu. “Sukaldaritza ikastaroa asko gustatzen zait. Irakasleak ere, ulertzeko astiro hitz egin behar duen arren”, dio. Etxean hainbat errezeta egin ditu, hala nola marmitakoa eta gazta-tarta. Onartzen du ez zaiola klaseetan bezala ateratzen, baina emaitza asko gustatzen zaiola. “Joan den astean ikusi genuen guztia egin dut”, dio.

2022ko uztailean Yassine Boulben Gurutze Gorriarekin elkartu zen, 37 urtekoa eta jatorriz Marokokoa. Gaur egun, Errenterian bizi da, eta ostatu sozial baten zain dago, Madrilgo Errege Altxonbidetik igaro ondoren. Bi urte eman zituen han. Egiten diren jarduera guztiekin oso inplikatuta dago, eta ezin da errezeta jakin baten alde egin: denak gustatzen zaizkio, baita “halal” haragiz betetako piperrak ere (Koranak musulmanei gomendatzen diena). “Oso pozik nago, oso pozik; orain janaria prestatzen ikasten ari naiz, etorkizunerako behar dudalako”, ondorioztatu du. Sukaldaritza integrazioaren sinonimo ere izan daiteke, zalantzarik gabe.
 



Botones Donaciones

Banner Home

IRAKURRI INTERESATZEN ZAIZUNA
Harpidetu gure newsletterra eta aurkitu milioi bat istorio txiki.