Publicador de continguts

Solidaridad en el terreno de juego: las alianzas de Cruz Roja con clubes de fútbol
ALIANCES
Solidaritat al terreny de joc: Aliances de la Creu Roja amb clubs de futbol
17/05/2021
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja

El futbol també ajuda a fer del món un lloc millor.  Les diferents iniciatives posades en marxa entre la Creu Roja i els clubs de futbol de la Lliga ho han deixat clar en més d'una ocasió.  Clubs com l'Atlètic de Madrid, el F.C. Barcelona, el RDD Espanyol, el Girona FC, el Llevant UE, el Reial Madrid o el València C.F., però també els més petits, són aliats amb els quals es col·labora activament des de fa anys. Una relació, en alguns casos, que ve de molt lluny.


Tant se val d'on venim

El futbol és un vehicle perfecte per arribar també als joves. Prova d'això és la col·laboració que la Creu Roja manté amb la Fundació Barça des de fa anys a Catalunya que busca conscienciar sobre la crisi de les persones migrades i refugiades i millorar la seva acollida a les nostres ciutats i comunitats. De forma conjunta, impulsen un projecte d'educació en valors anomenat 'Tant se val d’on venim' dirigit a joves i infants. Ambdues entitats han dut a terme una sèrie de tallers que tenen com a element central representacions de titelles que transmeten fàcilment als  infants històries sobre la crisi de les persones refugiades, fent que s’hi impliquin activament i que adquireixin valors humanitaris.  Aquestes accions han arribat a més de 4.000 persones on s’hi han sumat famílies i mestres de primària.

L'última acció que es duu a terme conjuntament és el llançament d'un Escape Room digital adreçat a joves d'entre 12 i 16 anys per posar-se a la pell de les persones refugiades. L'objectiu és promoure l'aprenentatge i la implementació d'actituds i comportaments que millorin la convivència i el respecte a les persones nouvingudes, alhora que fomentin l'empatia i la solidaritat cap a la població migrant i refugiada per ajudar a prevenir conductes discriminatòries, racistes o xenòfobes.

A més, d’una banda, l’altre club barceloní de futbol, el RCD Espanyol també ha col·laborat en el Pla Creu Roja RESPON amb la donació d’un miler de mascaretes FFP2 al març de 2020 en l’inici de l’estat d’alarma, quan més escassejaven i més imprescindibles resultaven. Les penyes de pericos també s’han sumat amb diverses iniciatives per recaptar fons o col·laborar amb la campanya de la Joguina Educativa de Creu Roja Joventut.

De l’altra, el Girona FC, a través de la seva fundació City Football Group,  va ampliar la seva col·laboració en el projecte de Promoció de l’Èxit Escolar de Creu Roja Joventut. La iniciativa del club de Montilivi s’emmarca dins la campanya global per a la recuperació post Covid19 que va posar en marxa a l’estiu de 2020.
 

Contra la fam, ho donem tot

L'última campanya que ha unit el futbol espanyol amb la Creu Roja es titula 'Contra la fam, ho donem tot'.  Promoguda per Diego Pablo Simeone i la Fundació Atlètic de Madrid,  aquesta iniciativa ja duu set edicions. El seu objectiu és recollir aliments no peribles per a la seva distribució entre les famílies més desfavorides amb les quals treballa la Creu Roja. Enguany, la campanya ha comptat amb la presència de la Unió de Penyes de l'Atlètic de Madrid, que ha facilitat 161 punts de recollida a Madrid, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Extremadura. La campanya de recollida d’aliments estava previst que durés una setmana, però finalment es va allargar fins al 7 de maig amb l'obje

 

 

No és l'únic equip madrileny que ha volgut demostrar el seu costat més solidari. El Reial Madrid, a través de la seva fundació, ha estat una altra entitat ques'ha centrat en algunes de les iniciatives de la Creu Roja.  També ho ha fet en diferents àmbits i sectors. Així, la Fundació Reial Madrid, juntament amb la Creu Roja i també la Fundació Mutua Madrileña, va posar en marxa el 2020 'Compañer@s', un programa de beques per a escoles socioesportives de futbol i bàsquet adreçat a fills i filles de dones víctimes de violència de gènere.  La Creu Roja i la Fundació Reial Madrid també han desenvolupat setmanalment programes d'activitat física per a persones sense llar. A través de la pràctica esportiva, aquestes persones intenten recuperar-se físicament i emocionalment.  

La solidaritat va més enllà del club i sovint s'estén als seus jugadors.  El jugador madrileny Fede Valverde o l'exfutbolista  Arbeloa també han col·laborat recentment en altres activitats solidàries. El primer amb un missatge virtual (donades les circumstàncies de la pandèmia) en el qual convidava a berenar els residents del Centre d'Acollida Temporal de Sant Blai; i la segona, exercint d'ambaixador del Real Madrid CF i presentant la col·laboració amb el Sorteig d'Or. Altres jugadors que s'han sumat també a campanyes anteriors de la Creu Roja han estat l'exjugador Iker Casillas o l'entrenador Vicente del Bosque
 

No et pots imaginar el que la Creu Roja és capaç d'unir

La vocació d'ajudar és present arreu del país i en totes les aficions. Tant el València C.F. com el Llevant UE mantenen una bona col·laboració amb l'Organització. Així, el València ha cobert les informacions de la Creu Roja en els seus canals i també ha donat suport a projectes propis de com el Dia de la Bandereta, una campanya tradicional de recollida dedonacions que, en aquesta ocasió, s'ha celebrat de forma virtual i en la qual també ha participat el Llevant UD.
 

 

 

El Mestalla, l'estadi on juga l’equip che, també s'ha convertit en un escenari per a compartir, com han demostrat algunes accions del club valencià. Al juliol de l'any passat, el club va voler retre homenatge al voluntariat que va participar en el Pla Creu Roja RESPON, de forma que va convidar a una representació de l'Àrea d'Emergències de Creu Roja a realitzar el Tour de Mestalla el dia abans de la seva reobertura al públic en general.

La Creu Roja també ha sabut unir els dos equips històricament rivals de la ciutat. Les aficions, tant del València CF com del Llevant UD, van ser les protagonistes d'aquest emotiu punt que demostra el que la Creu Roja és capaç d'unir. 

 

 

Altres equips de la Comunitat Valenciana també han aportat el seu granet de sorra. El Villareal CF va realitzar un repartiment de menús durant el primer estat d'alarma, a més de gravar un vídeo encoratjant la donació per al dia de la bandera. Per la seua banda, l'Elx CF també s'ha sumat enguany a la primera Bandereta online de la Creu Roja


Petit però compromès 

Altres clubs esportius més petits també han demostrat que no hi ha límits a l'hora  d'ajudar. A Galícia, la Unió Esportiva Ourense (UDO) ret homenatge al seu lema "A la força de la Unió" i suma les forces de tots els seus patrocinadors en benefici de les persones més vulnerables ateses per la Creu Roja. Durant la temporada, per cada gol marcat per la UDO, cada patrocinador dóna 10 euros a la Creu Roja.

Per la seva banda, a Segòvia, la Fundació Reial Madrid beca quinze nens i nenes atesos per Creu Roja Joventut per poder entrenar setmanalment. A Valladolid, s'han dut a terme accions solidàries de forma regular, des de la donació de mòbils, la recollida de joguines o, fins i tot, campanyes de captació de fons i de sensibilització. Salamanca, Palència o Lleó són ciutats on  també hi ha acords entre la Creu Roja i els clubs esportius.
 

 



Botones Donaciones

Banner Home

LLEGEIX EL QUE T´INTERESSA
Subscriu-te a la nostra newsletter i descobreix un milió de petites històries.