Publicador de continguts

Estudiar des de l’hospital
EDUCACIO
Estudiar des de l’hospital
09/05/2022
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
  • Que un nen o una nena resideixi durant un temps en un centre hospitalari no és sinònim que renunciï a la seva educació reglada. La Creu Roja a Ceuta, a través d’una subvenció del Ministeri d’Educació, posa el seu granet per ajudar-los a continuar estudiant.

Una operació d'apendicitis, un trencament d'os o algun problema respiratori poden provocar que qualsevol persona es vegi obligada a ingressar en un hospital durant un temps indeterminat. Qualsevol persona i, per descomptat, també un nen o una nena. De fet, les situacions anteriorment descrites són les més habituals entre la infància de l'hospital de Loma Colmenar de Ceuta, on la Creu Roja, a través d'una subvenció del Ministeri d’Educació i Formació Professional, s'encarrega que no perdin classes mentre són a l'hospital.

Sandra Mora és mestra i responsable del projecte SAEIH 'Servei d'Atenció Educativa a Infància Hospitalitzada' de la Creu Roja Ceuta, que persegueix, així, que l'alumnat no renunciï a la seva educació reglada per raons de convalescència hospitalària. La rutina de molts nens i nenes es trenca a causa de qualsevol malaltia o per circumstàncies hospitalàries, i la Creu Roja es converteix en el vincle entre el centre escolar i l'alumnat per no descuidar els seus estudis sempre que sigui possible. A Ceuta, al·ludeix Mora, es dona una idiosincràsia particular: atès que és una ciutat petita amb poques especialitats, la major part dels casos greus es traslladen a la península, per la qual cosa l'Organització sol atendre nens i nenes amb una estada no gaire llarga en el temps i malalties, en la majoria dels casos,  més lleus.

"A algun nen li han donat l'alta i ha demanat quedar-se una mica més”

 

Al matí, de 9 a 10h, l'equip de la Creu Roja passa per cada centre escolar per recollir els deures i tasques i parlar amb tutors o professors. La resta del matí (igual que l'horari de qualsevol escola) els nens i nenes ingressats a l'hospital fan les seves activitats acompanyats pel personal de l'Organització. Abans de la irrupció de la COVID-19, a l'aula es congregaven nens i nenes de diferents nivells educatius, però ara l'atenció és individual segons el protocol del centre. Des del setembre, la Creu Roja ha atès uns 80 nens i nenes; menys estudiants que altres anys (en què s'han arribat a assolir els 300 a final del curs escolar, al juny) a causa també de la pandèmia i de l'estratègia de no hospitalitzar tret que sigui totalment necessari.

Tot i que no tots els nens i nenes reben amb entusiasme les seves obligacions escolars, en general la seva actitud és molt positiva. "Sempre anem amb l'armilla de la Creu Roja i, de vegades, se sorprenen perquè no els encaixa que no sigui una bata blanca. Quan els diem que venim a ajudar en les tasques de l’escola, a algú se li canvia la cara: 'No me’n lliuro ni a l’hospital!", somriu Sandra Mora. A més de donar suport a l'educació reglada, l'Organització també proposa activitats manuals, celebra les efemèrides més destacades i compta amb un ampli material que fa les delícies dels més petits i petites. "A algun nen li han donat l'alta i ha demanat quedar-s’hi una mica més", afegeix la mestra. 
 

 

Entretenir-se i aprendre


El 13 de maig se celebra el Dia de la Infància Hospitalitzada. Des de Creu Roja Joventut, com cada any, recorden el seu treball fonamental: que els i les més petites no estiguin soles i que l'hospitalització no suposi una ruptura en el seu desenvolupament tant personal com educatiu. I és que a través d'aquest projecte també l'Organització ajuda els nens i nenes a continuar amb la seva educació.

Blanca Jiménez és voluntària del projecte a l'Hospital Clínic de Saragossa. Tot i que no nega que la COVID-19 ha provocat estralls (reduint, per exemple, les persones que poden entrar al centre), fa ja uns mesos que es va poder reprendre l'activitat. A més d'escolars (nens i nenes d'entre els 4 als 10 anys, aproximadament), una de les particularitats de l'hospital saragossà és que acull noies (generalment, de 12 a 14 anys) amb Trastorn de Conducta Alimentària (TCA).

"Encara que ens centrem molt en l'oci, una part del que fem també està orientat a la formació. Els preguntem què volen fer quan siguin més grans, què volen estudiar, què els interessa... I si tenen alguna tasca que no entenen (donen classes al matí que gestiona el Ministeri d’Educació), intentem també brindar suport escolar", compta Blanca. Ella té traça per a l'anglès, i tracta d'incitar les noies a practicar-lo. Perquè estudiar des de l'hospital, encara que de vegades no sigui senzill, resulta essencial per facilitar el trànsit futur cap a les aules.
 



Botones Donaciones

Banner Home

LLEGEIX EL QUE T´INTERESSA
Subscriu-te a la nostra newsletter i descobreix un milió de petites històries.