L'actualitat de la Creu Roja

Selector d'idioma

Reivindicando el talento senior - Ahora

Aplicacions anidades

Reivindicant el talent sènior

REPORTATGES

REIVINDICANT EL TALENT SÈNIOR

Reivindicant el talent sènior
Les persones més grans de 45 anys no sempre ho tenen fàcil per trobar un treball o reincorporar-se al mercat laboral. La Creu Roja, mitjançant el seu projecte Desafiament+45, posa el focus en la seva experiència, un valor que no s'ensenya ni es compra: s'adquireix amb l'inevitable pas del temps.

Contenidos

Cruz Roja

ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja

Banner Compártelo Reportaje Pequeño

parte 1 edadismo

 

Tenen experiència, seguretat, maduresa i capacitat de reinventar-se, aptituds que qualsevol empresa valoraria positivament. El hàndicap al qual s'enfronten a l'hora de buscar treball? La seva edat. Les persones amb més de 45 anys tenen moltes dificultats per trobar el seu lloc en el mercat laboral malgrat atresorar habilitats de sobres reconegudes i desitjades per a molts llocs de treball. La Creu Roja, mitjançant el seu projecte Desafiament+45, tracta d'ajudar-los a aplanar un terreny que no sempre està exempt d'obstacles. 

Desafiament+45 és una iniciativa de la Creu Roja que pretén lluitar contra l’edatisme fomentant la igualtat d'oportunitats per al talent sènior. Perquè fer anys, i ho demostren les mateixes dades, no sempre es percep com un avantatge per obtenir una ocupació. Un 52,7% de les persones desocupades entre 55 i 64 anys fa més d'un any que és a l’atur enfront del 33,9% de la mitjana general. Les companyies també limiten les seves oportunitats: un 40% de les persones responsables de Recursos Humans admeten descartar automàticament les candidatures de demandants d'ocupació a partir dels 55 anys. Per combatre aquesta situació, Desafiament+45 brinda eines i competències a les persones que ho necessiten i treballa de prop amb les empreses.

El 2021, van accedir al mercat laboral més del 51% de les persones que van participar en el projecte Desafío+45

Només l'any passat, el projecte va aconseguir que 4.619 persones majors de 45 anys posessin en valor les seves capacitats i renovessin les seves competències professionals per acostar-se o accedir al mercat de treball. A més, 1.389 dones i 709 homes es van qualificar per a una ocupació el 2021 mitjançant cursos especialitzats oferts per la Creu Roja. “Bona part d'aquestes persones estaven en desocupació prolongada, la majoria de les quals tenien situacions personals molt complicades”, comenta Mamin García, coordinadora estatal del Programa Operatiu d'Inclusió Social i Economia Social (finançat pel Fons Social Europeu) de la Creu Roja. 

Però malgrat les dificultats, els resultats parlen per si sols. El 2021, van accedir al mercat laboral més del 51% de les persones que van participar en el projecte Desafiament+45, és a dir, 1.428 dones i 795 homes. “Tot fruit de la motivació i el treball personal de les persones participants, així com del vincle creat amb elles”, afegeix Mamin García. Una prova irrefutable que el talent sènior, no hi ha dubte, té molt a aportar.
 

parte 2 edadismo

“El factor edat era el meu problema"

L’Esmeralda, de 60 anys, és llicenciada en Matemàtiques. D'origen cubà i resident a Lleó, va arribar un moment en què ja no pretenia treballar del que havia estudiat: simplement volia treballar del que fos. La seva edat, no obstant això, era habitualment un impediment. A la Irina, de 45 anys i també establerta a Lleó, li passava exactament el mateix: la data de naixement que apareixia en el seu currículum li tancava totes les portes a les quals tocava. 

“El factor edat era el meu problema”, confessa l’Esmeralda. “En el sector Turisme, per exemple, busquen cares fresques, joventut… tinguin o no experiència”, posa com a exemple. Irina comparteix la desesperació d'Esmeralda: “De seguida em descartaven”. Des de la Creu Roja afegeixen que moltes empreses, erròniament, pensen que, quanta més edat es té, pitjor es treballa, i és el contrari: l'experiència i la formació del talent sènior són més que avantatjoses per a les empreses.

L’Esmeralda i la Irina van entrar en el projecte Desafiament+45 de la Creu Roja. La primera, després de formar-se en cuina, treballa en un hotel; la segona, va trobar ocupació en un centre estètic. Clara Toro, responsable d'aquesta empresa, explica per què no va dubtar a contractar la Irina. “En el seu moment, la Creu Roja també em va ajudar molt, i no em puc oblidar de les persones que estan en la situació en què jo vaig estar”, explica. “Cada dia l'ésser humà tendeix a viure més anys, i una persona de 50 anys està en plenes condicions de treballar, d'aportar”, puntualitza, i fa una crida a altres empreses perquè s'hi animin: “El que importa és l'actitud, l'experiència i la credibilitat”, diu.

parte 3 edadismo

“Treballem perquè les persones posin en valor aquest talent acumulat”

Després de 18 mesos en situació d’atur, en Luis, d'Àvila, era conscient que la seva edat seria un problema per trobar feina. Gràcies al projecte Desafiament+45 de la Creu Roja, es va formar en noves competències digitals i va recuperar l'autoestima, clau per acabar obtenint un treball en una empresa de mobles on ha aconseguit actualment un contracte indefinit. 

La Mamin García, coordinadora estatal del Programa Operatiu d'Inclusió Social i Economia Social de la Creu Roja, precisa que en Desafiament+45 “treballem perquè les pròpies persones posin en valor aquest talent acumulat al llarg dels anys” i se'ls acompanya en el seu camí de retorn a l'ocupació. Això inclou una diversitat de cursos adaptats a les necessitats de les persones (idiomes, coaching, primers auxilis, deures i drets…) i el reforç en competències digitals.

“Persones per a les quals el mer fet d'enviar un correu des del seu telèfon intel·ligent o fer un petit canvi en el seu currículum era una gran barrera, van aconseguir adquirir aquests coneixements que, encara que a priori poden semblar molt senzills, per a ells i elles ha estat un gran avenç a l'hora d'aconseguir més autonomia en la seva cerca activa d'ocupació”, destaca la Mamin García. “També hem tractat continguts més avançats, per exemple, xarxes socials professionals com LinkedIn, gestió d'informació en el núvol, el processador de textos... per a aquelles persones que necessitaven i s'interessaven per continuar millorant en la seva digitalització”, afegeix.

El Roberto, gerent de l'empresa on ha entrat a treballar el Luis, enalteix no sols les seves competències, sinó també la seva trajectòria anterior. “Hi ha una experiència prèvia que moltes vegades la gent no sap valorar”, reflexiona. 

 

 

parte 4 edadismo

“He tornat a sentir-me viva”

Fregar els 60 anys és una carta de presentació que no tothom accepta. Que li ho diguin, sinó, a l’Alicia Zamora, que després d'haver passat per multitud de feines no aconseguia trobar una amb 59 primaveres a la seva esquena. De retorn a la seva Conca natal després d'haver viscut a Madrid una temporada, va arribar al projecte Desafiament+45 de la Creu Roja. En l'actualitat, treballa com a peixatera al Carrefour i no podria sentir-se més reconfortada, ja que assegura que gràcies a això “ha tornat a sentir-se viva”. 

Similar és el cas del Tomás, que parla sobre el tema des de Balears. Des que va entrar en contacte amb la Creu Roja el seu canvi va ser radical, un procés en el qual també va rebre assistència psicològica i pel qual es mostra molt agraït. I és que des de l'Organització apunten al fet que el primer és recuperar la confiança per després rebre orientació i un itinerari a seguir. 

A la Clara Estrella Ribalta ni tan sols el seu domini dels idiomes aconseguia facilitar-li un lloc de treball. A l'aeroport de Palma, on treballa en aquests moments, van saber apreciar el seu currículum, on matisen que, més enllà de l'edat, el principal és que es faci una bona feina. 
 

 

 

parte 5 edadismo

“L'experiència és un grau”

Les empreses, a l'altre costat de l'equació, representen un paper fonamental perquè el projecte Desafiament+45 obtingui tot el seu potencial. “Només amb la implicació del teixit empresarial els qui ho tenen més difícil poden tenir oportunitats d'accedir al mercat de treball”, corrobora la portaveu de la Creu Roja Mamin García. El 2021, el projecte Repte Social Empresarial de la Creu Roja ha reunit més de 9.000 empreses a través de 25.800 aliances.

 

 

La campanya de sensibilització ‘Ara Som+’ recull testimonis d'empresaris i empresàries que, després de fer una mirada al passat a través de fotografies de la seva pròpia joventut, posen en valor qualitats desenvolupades gràcies a l'experiència que aporta l'edat i llancen inspiradores declaracions sobre aquest tema. “L'edat et dona més eines que et fan millor professional”, garanteix el Pedro Navarro, responsable de Recursos Humans d’Arquisocial, mentre que la Carmen Serbán, especialista en conversió de vendes, reconeix que ara és capaç d'optimitzar millor les seves capacitats. El Florencio Sánchez, director de Recursos Humans a FCC, conclou, ferm, que “l'experiència és un grau”.

Banner Compártelo Reportaje

Banner Home

LLEGEIX EL QUE T´INTERESSA
Subscriu-te a la nostra newsletter i descobreix un milió de petites històries.