Quines preocupacions tenen la infància i l'adolescència afectades per situacions de violència de gènere? - Ahora
Publicador de continguts
- La Creu Roja presenta els resultats del seu projecte ‘Alçant la veu’, on més de 70 xiquetes, xiquets i adolescents fills i filles de víctimes de violència de gènere han expressat les seues principals preocupacions i esperances. L’objectiu és que aquests testimonis puguen millorar, a més, la resposta institucional davant d’eixes situacions.
El 89,6 % de les dones víctimes de violència de gènere amb fills menors d'edat afirmen que aquests han presenciat o sentit alguna situació de violència. En un 51,7 % dels casos, a més, els xiquets i xiquetes han patit violència de mans del cònjuge violent. Són dades d’una macroenquesta duta a terme pel Ministeri d’Igualtat el 2019 que posa el focus en com els xiquets i adolescents també pateixen en aquests contexts de violència. Millorar l'atenció que se’ls ofereix en aquesta situació és, precisament, una de les prioritats de la Creu Roja.
Per aquest motiu, des de l’Organització s’ha posat en marxa el projecte d’investigació, desenvolupament i innovació social ‘Alçant la veu, Projecte d’Autoexpressió i Empoderament de Fills i Filles Víctimes de Violència de Gènere’. El que es pretén és millorar la resposta institucional de l’administració pública i les entitats socials mitjançant la consideració de les expressions, les opinions i els punts de vista dels fills de dones víctimes de violència de gènere a través del que n'expliquen i en dibuixen.
Per a dur a terme el projecte, al llarg de 2021 (i de la mà de l'associació Enclave de Evaluación) els equips professionals de la Creu Roja han iniciat un procés d’investigació en cinc províncies (Alacant, Albacete, Barcelona, Granada i Madrid), on han conegut les veus, les vivències, els desitjos i les capacitats dels més de 70 xiquets, xiquetes i joves que hi han participat. Els resultats d'aquesta anàlisi es presentaran en profunditat el proper 5 de maig al webinar ‘Vull tenir poders’ (inscriu-t’hi en l'enllaç).
Conclusions principals
Per a poder classificar els discursos de xiquets, xiquetes i adolescents, s’ha organitzat la informació en set dimensions de drets afectats (basats en la Convenció de Drets de la Infància), és a dir: créixer en família i en un entorn segur i confiable; alimentació i un millor nivell de vida; salut integral i serveis públics; educació i aprenentatge; socialització; llibertat d'expressió i bon tracte; i aplicació dels drets. Aquestes dimensions, alhora, s’han relacionat amb quatre eixos de sentiments: somnis, pors, alegries i tristeses. D’acord amb això, el resultat principal és que els xiquets, xiquetes i adolescents participants han manifestat que veuen els seus drets vulnerats en quasi totes les dimensions analitzades.
La preocupació més gran de xiquetes, xiquets i adolescents és el seu dret a una alimentació adequada i a un nivell de vida millor (17,81 %). El seu dret a gaudir d’una salut integral i dels serveis mèdics (16,22 %) i la necessitat de trobar i gaudir de diferents espais de socialització (15,97 %) són les inquietuds que expressen, indicades a continuació. Amb percentatges més baixos trobem referències al seu desig de tindre garantit el dret a la llibertat d'expressió i el bon tracte (13,64 %), temes relacionats amb l'educació i l'aprenentatge (11,67 %) i créixer en una família i en un entorn segur i confiable (11,43 %). Finalment, i en un grau menor, apreciem referències a l’aplicació dels drets (6,14 %).
D'altra banda, i en funció de les dimensions de cada sentiment, podem concloure que els somnis principals es relacionen amb el desig d’una educació i un aprenentatge millors (26,64 %) i una millor alimentació i nivell de vida (26,17 %). Pel que fa a la por, més de la tercera part de les xiquetes, xiquets i adolescents en mostren pel que fa a la salut integral i als serveis mèdics (35,50 %). Les activitats i els espais relacionats amb la socialització són els principals motius d’alegria (25,76 %) i apareix en aquest sentit, tot i que en menor grau, l’alimentació i el millor nivell de vida (18,78 %). Quant a les tristeses, se centren fonamentalment en la llibertat d'expressió i el bon tracte (17,54 %), i en els enunciats relacionats amb el dret a créixer en el si d’una família i el fet de tenir un entorn segur i confiable (15,79 %).
arribi a més persones. Comparteix-ho.