Publicador de continguts

La tecnologia, una aliada clau en la restauració d'ecosistemes
MEDI AMBIENT
La tecnologia, una aliada clau en la restauració d'ecosistemes
20/03/2023
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
  • ​​​​​​La Creu Roja i la Fundació Accenture estan treballant juntes per accelerar la seva estratègia de compensació d'emissions a Espanya, a través del pla CO(MPENSA)2, i així aconseguir que l'Organització assoleixi la neutralitat climàtica el 2030. Per complir aquest objectiu, s'ha desenvolupat una plataforma digital que agilitza els projectes de reforestació i fa una gestió intel·ligent dels ecosistemes restaurats durant tot el cicle de vida.

Aquest projecte posa sobre la taula la tecnologia com a aliada clau en la restauració d'ecosistemes. La plataforma, que ja s'ha posat en marxa de forma pilot a Valverde del Camino (Huelva), absorbirà 430 tones de CO2 durant els propers 30 anys.

"Les accions a través de la restauració ambiental, aplicant la tecnologia per mesurar l´impacte econòmic, social i ambiental de les nostres activitat,  són una manera de millorar la qualitat de la nostra activitat", assenyala Pablo Navajo, director de Medi Ambient de la Creu Roja. El projecte ha rebut una donació global de 250.000 dòlars per part d'Accenture i 120.000 dòlars addicionals en consultoria gratuïta que s'han aportat des de Fundació Accenture a Espanya. 

Per obtenir la informació dels terrenys s'han fet servir drons i imatges de satèl·lit. Un cop capturades les dades, es passen a una fase de processament de la informació per poder fer l'inventari de cada terreny i automatitzar el càlcul de beneficis generats en tres nivells: arbre, terreny i projecte. Finalment, aquesta informació es visualitza sobre la plataforma amb imatges en 2D i 3D gràcies al bessó digital de l’ecosistema. A més, a través d'intel·ligència artificial, la plataforma és capaç de calcular els beneficis generats per l'ecosistema restaurat, com ara les absorcions de CO2, i fins i tot predir i dissenyar de manera intel·ligent nous projectes que encara no s'han executat. "Amb aquesta tecnologia podrem, a més, assegurar la traçabilitat de les nostres actuacions i facilitar la participació d’altres entitats, empreses i població en general en les activitats necessàries", defensa Pablo Navajo.



 

 

 

“Les solucions basades en la naturalesa per a la captura de diòxid de carboni directament de l'atmosfera, que a més potencien la biodiversitat i el desenvolupament comunitari, juguen un rol rellevant en l'estratègia de descarbonització de la Creu Roja Espanyola. Amb la nostra col·laboració, hem demostrat que la tecnologia és capaç d'empoderar ecosistemes i persones, fer així més eficaç i eficient la regeneració d'ecosistemes naturals i facilitar la capacitació de les persones en aquesta nova manera de fer les activitats”, ha comentat Ana Millán, directora de la Fundació Accenture i de Negoci Responsable a Accenture.

El projecte també ha comptat amb la col·laboració de BIGM, que ha desenvolupat el visor del bessó digital (digital twin) del bosc, i Föra, que ha participat com a expert forestal en el desenvolupament de la IA per identificar arbres i espècies. 

Addicionalment, s'ha posat a disposició del públic en general, a través de Fundaula - plataforma de formació en línia i gratuïta de Fundació Accenture - el curs de “Restauració d'ecosistemes” que explica de cap a peus el procés de restauració d'ecosistemes i la tecnologia aplicable a cadascuna de les fases.


El pla CO(MPENSA)2

L'estratègia de Medi Ambient de la Creu Roja segueix 3 passos: calcular-ne les emissions, reduir-les al mínim, i compensar el que no es pugui reduir. Aquella empremta de carboni que no sigui possible de reduir es compensarà de dues maneres: desenvolupant accions amb famílies en situació de vulnerabilitat, que són les que pateixen més el canvi climàtic i la pobresa energètica; i mitjançant la reforestació d’espais naturals.

Des que va començar aquesta estratègia, el 2020, ja s'ha aconseguit reduir en 7.691 tones mètriques l'empremta, fet que suposa una disminució del 40%. 

El dia a dia de milions de persones està en joc. El mandat humanitari de la Creu Roja no permet que se segueixi malbaratant energia mentre hi hagi persones que no puguin mantenir una temperatura adequada a casa seva. El canvi climàtic perjudica els col·lectius més vulnerables, que irònicament són els que menys hi contribueixen per la seva pròpia manca de recursos. Contrarestar les emissions de diòxid de carboni i gasos d'efecte hivernacle a través de la reforestació, aprofitant la capacitat fotosintètica de les plantes per absorbir el C02 de l'atmosfera, ja és una realitat per a la Creu Roja.



Botones Donaciones

Banner Home

LLEGEIX EL QUE T´INTERESSA
Subscriu-te a la nostra newsletter i descobreix un milió de petites històries.