Publicador de continguts

I a tu, com t’han etiquetat?
EDUCACIO
I a tu, com t’han etiquetat?
21/02/2023
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
  • Si busquem el terme “jutjar” en el diccionari, hi trobem dues accepcions. Aquella que parla de “la determinació que pren un jutge sobre si el comportament d'algú és contrari a la llei”, i la que diu que el terme també fa referència al fet de “crear opinió sobre alguna cosa o algú”. Justament aquesta acció, la d'opinar, la de fer-ho sobre els altres, i a més acompanyar-la amb un adjectiu desqualificatiu, és la que hem de canviar.

Tots i totes opinem, ho fem en el dia a dia i no és una cosa negativa, tret que estiguem ferint sensibilitats quan ho fem. És una característica de la condició humana que no entén d'edats, però sí que és cert que les víctimes d'aquestes sentències, així com els artífexs, són sobretot la població jove. Conscients que aquesta realitat s'escampa com la pólvora, tant en els centres educatius com en els entorns freqüentats per adolescents, el Grup de Joves de Creu Roja de la Garrotxa ha impulsat la iniciativa Projecte Etiqueta per fer pedagogia i sensibilitzar la societat sobre la urgència de trencar amb els hashtags que han condicionat la vida de moltes persones.

A través d'una sèrie de retrats, els joves volen immortalitzar un centenar de testimonis que, amb un cartell a la mà, mostren l'amarg qualificatiu que els ha marcat o que, encara avui, ho segueix fent. Una iniciativa que es presenta com a reflex fidel i plural del conjunt social de la localitat.

Empoderar-se, aprendre a fer fotos i trencar els tabús dels prejudicis són alguns dels aprenentatges que han fet com a equip, sota les directrius de Pep Sau, fotògraf professional que els ha guiat en aquest projecte.

La gent que s'acosti a l'exposició veurà un reflex de la diversitat que vivim, però també de la maldat de la societat.

Marta Puigferrer, tècnica responsable de l'equip de Creu Roja Joventut de la Garrotxa, explica com treballen aquest grup de joves voluntaris i voluntàries d’entre 13 i 17 anys. “Cada any els donem un petit pressupost perquè ells i elles triïn un tema per treballar-hi i fer reflexionar les persones. Aquest any van començar amb la idea de fer un conte, que anéssim després a les escoles a explicar-lo… però es van adonar que pertanyen a una generació totalment digital, així que van voler enfocar el projecte cap a la fotografia”.

Va ser una mica més tard, a l'estiu, quan el fotògraf Pep Sau els va ensenyar a fer servir una càmera rèflex. Després ja van començar a contactar amb més de 70 persones de la comarca. A les fotos, aquestes persones posen al costat de l'etiqueta que els ha acompanyat i marcat des de la infància. “Amb aquesta iniciativa han après, d’una banda, a perdre la vergonya a l’hora de preguntar, de parlar, de dir això de “perdona, et faria res que et féssim una foto” … I de l'altra, han après que lamentablement jutjar, hem jutjat sempre ”, afegeix Puigferrer.

"Menys amb persones d'aproximadament 80 anys, que van dir que no es van sentir jutjades, potser perquè directament no van tenir infància, la resta de persones fotografiades han sentit el pes d'una etiqueta", subratlla.

El resultat de la iniciativa Projecte Etiqueta serà una exposició que s'inaugurarà el 3 de març i estarà oberta al públic fins al dia 19 de març, al pati de l'Hospici. Més tard recorrerà diversos instituts de la comarca.

“La gent que s'acosti a l'exposició veurà un reflex de la diversitat que vivim però també de la maldat de la societat. És una fotografia molt real del que trobem al carrer i que segurament no veiem”, conclou Marta Puigferrer, tècnica responsable de l'equip de la Creu Roja Joventut de la Garrotxa. Una oportunitat magnífica per gaudir de la fotografia i despullar-nos de les etiquetes per sempre.

Humanidad



Botones Donaciones

Banner Home

LLEGEIX EL QUE T´INTERESSA
Subscriu-te a la nostra newsletter i descobreix un milió de petites històries.