Publicador de continguts

El 96% de les víctimes de tràfic ateses per la Creu Roja són migrants, la majoria dones amb finalitats d'explotació sexual i laboral
Actualitat
Actualidad Comunicados
de
29
2024
29 de juliol El 96% de les víctimes de tràfic ateses per la Creu Roja són migrants, la majoria dones amb finalitats d'explotació sexual i laboral
  • La Creu Roja va acompanyar el 2023 1.106 persones en situació de tràfic i 470 dones en situació d'explotació sexual.    

  • El 70% de les persones afectades no tenen permís d'estada i de treball al país i una mica menys del 20% són sol·licitants de protecció internacional.

 

El tràfic de persones és una greu violació dels Drets Humans que atempta contra la llibertat i la dignitat de la persona i que afecta especialment dones, nens i nenes.
 
La majoria de persones en situacions de tràfic amb finalitats d'explotació sexual, laboral i mixta són migrants. En concret, les dones migrants indocumentades són les més vulnerables al tràfic i les més exposades a ser explotades sexualment i en l'àmbit laboral. Les xifres mostren que fins al 96% de les persones ateses per la Creu Roja en situació de tràfic són migrants. D'aquestes, el 70% no tenen permís d'estada i de treball al país i una mica menys del 20% són sol·licitants de protecció internacional. 

El tràfic que afecta dones està considerat violència de gènere, especialment el que té finalitat d'explotació sexual, sense oblidar l’invisibilitzat tràfic laboral en servitud domèstica, el tràfic per a matrimonis forçats o el que persegueix l'explotació reproductiva. Com a organització, l'objectiu de la Creu Roja és contribuir que cada dona i família pugui accedir als seus drets i als recursos que li corresponen i generar paral·lelament sistemes de protecció i bon tracte.  

Més del 80% de les persones ateses són dones. Concretament hem acompanyat un total de 1.284 dones que travessaven per situacions de tràfic i explotació: 692 dones en situació de tràfic sexual, 87 dones en tracte mixt, 35 en tracte laboral, juntament amb les 470 dones en explotació sexual.

Només en els casos de tràfic, les dones i les nenes representen el 63% de les persones ateses per la Creu Roja en totes les finalitats d'explotació. A més, les dones en situació de tràfic s'enfronten a múltiples violències masclistes, cosa que encara fa més necessària la implementació de l'enfocament de gènere interseccional. 

En els darrers anys, la captació de persones a través de les xarxes socials s'ha convertit en una realitat creixent. Les xarxes socials suposen una eina molt poderosa per als tractants, que s'aprofiten de l'accessibilitat i l'anonimat que proporcionen per atraure les víctimes. 

També preocupen els casos de tràfic laboral, un tipus de tràfic que està infradetectat i que afecta especialment sectors com l'agricultura i el servei domèstic, en què les víctimes estan més aïllades i pateixen de més invisibilització i certs comportaments discriminatoris. 

La infància migrant és altament vulnerable al tràfic, especialment en els casos de nenes i nens que arriben a Europa no acompanyats. S'estima que un milió de nenes i nens estan en situació de tràfic amb finalitats d'explotació sexual al món, dels quals dos de cada tres menors són nenes.  A Espanya, les dades del Ministeri de l'Interior mostren que el 2023 es van identificar 20 casos de menors d'edat, fet que implica un alt nombre de nenes i nens no identificats.
 

Migració i violència continuada

És el cas de la Cristina (nom fictici), una dona colombiana de 26 anys, casada i mare de nena de set anys. Tot just va acabar l'educació obligatòria, “vaig començar a treballar des de molt jove per ajudar la meva família i criar els meus tres germans menors, amb un pare absent amb un greu problema d'alcoholisme i una mare maltractada que treballava de sol a sol”. 

Amb 17 anys, “em vaig casar amb un home molt jove amb problemes de drogoaddicció que va començar a exercir violència després del naixement de la nostra filla”. Preocupada pel futur de totes dues i la manca d'oportunitats al seu país, “vaig acceptar una oferta de treball a Espanya que em va oferir una amiga de la família, com a empleada de la llar i un pis compartit per a la meva mare i la meva filla i la possibilitat de visitar-les un cop per setmana”.

Totes tres van viatjar a Madrid amb les despeses pagades per la dona que li va oferir la feina, amb l'acord de tornar-li els diners a terminis. “En arribar a Màlaga, un home ens esperava per portar-nos al pis. Durant el trajecte ens va demanar els passaports i em va dir que ens portaria a la casa on treballaria. Tot i això, l'home em va portar a un bar de carretera, on em va retenir i em va explotar sexualment fins a pagar el deute, sense possibilitat de sortir i amenaçant-me constantment amb la possibilitat de fer mal a la meva família”. Només permetien una trucada setmanal a la seva mare, sota vigilància, durant la qual l'obligaven a dir que estava bé i que treballava d'interna.

Desesperada, i després de diversos mesos en què va establir contacte i confiança amb un equip de la Creu Roja, la Cristina va verbalitzar que no suportava més les agressions i violacions a què era sotmesa. Després de diversos contactes més, la Cristina, en una distracció, va aconseguir sortir del lloc on es trobava i va contactar amb nosaltres. 
Després de reunir-se amb la mare i la filla, van ser acollides en un recurs on s'estan recuperant de l'experiència i reprenent les seves vides.

El cas de la Cristina, real, presenta elements freqüents amb moltes de les dones supervivents del tràfic que acompanyem, cada dia, des de la Creu Roja. Moltes han patit diversos tipus de violències contra les dones, cosa que impacta en la seva pròpia identitat i autoconcepte. La pobresa i la manca d'oportunitats, no tenir permís de residència i treball, l'aïllament, la por, la vergonya i l'estigma, etc. sostenen les situacions d’explotació en molts casos. 

L'accés als recursos de la Creu Roja i a altres entitats especialitzades és una possibilitat a la qual no tothom pot accedir. En el cas de la Cristina, contactar amb una entitat especialitzada li va oferir una alternativa per sortir d'aquesta dinàmica de violència. 
Malauradament, en funció del territori on es troben les persones en situacions de tràfic i/o explotació, els recursos als quals poden accedir són molt diferents i hi ha províncies on no existeix aquesta possibilitat.
 

Cap a una Llei integral de tràfic de persones

La Creu Roja, compromesa amb les persones més vulnerables, des dels anys 90 acompanya les persones en contextos de prostitució i en situació de tràfic en la recuperació dels seus drets, que han estat greument vulnerats. 

Des de la Creu Roja celebrem que s'hagin reprès els treballs d'elaboració d'una Llei integral de tràfic i explotació de persones que enforteixi els mecanismes de protecció de totes les persones que pateixen aquestes situacions en qualsevol de les finalitats d'explotació (sexual, laboral, reproductiva, mendicitat…) i estableixi un marc comú que garanteixi l'accés a recursos i exercici de drets de totes les víctimes. Fa més de deu anys que advoquem per l'aprovació d'una llei que abordi aquesta vulneració de Drets Humans amb enfocament de gènere i atengui les necessitats de les víctimes i supervivents. 

Mentrestant, continuarem contribuint a la sensibilització sobre aquesta realitat i a la protecció i restabliment de les persones en situacions de tràfic, de forma col·laborativa amb l'administració pública i amb totes les entitats especialitzades involucrades en aquesta lluita. 

No volem deixar passar aquesta oportunitat sense dir que som aquí per ajudar. Si creus que estàs en una situació de tràfic o coneixes algú que pogués estar-ho, contacta amb nosaltres, podem assessorar-te de forma confidencial i anònima.

Comparte este artículo:

CWB - Donación

Si puedes, colabora.

Ayuda a las víctimas
del conflicto de Ucrania

DONA AQUÍ

Actualidad - Titular

Noticias

Novedades Twitter