Publicador de continguts

La Creu Roja assisteix 51.000 sol·licitants de protecció internacional i temporal: un pas per a la seva autonomia i una vida digna
Actualitat
Actualidad Comunicados
de
19
2024
19 de juny La Creu Roja assisteix 51.000 sol·licitants de protecció internacional i temporal: un pas per a la seva autonomia i una vida digna

 

  • Amb un 32% d'inserció laboral entre les persones refugiades ateses, la Creu Roja els ofereix un suport integral que inclou capacitació, formació i orientació laboral, essencials per a la integració social i autonomia econòmica.

  • 20 de juny, Dia Mundial de les Persones Refugiades

 

El 2023, Espanya va registrar 163.220 sol·licituds de protecció internacional, un rècord històric que ja superava a l'octubre el màxim històric de 118.842 sol·licituds, assolit el 2022, i que la situa com a tercer país europeu amb més sol·licituds (darrere d'Alemanya i França). 

Aquests números mantenen la tendència a l'alça iniciada fa anys, només interrompuda pels efectes de la pandèmia de Covid-19. La majoria de les persones sol·licitants provenen de països llatinoamericans. Són persones que van fugir de l'emergència humanitària a Veneçuela, la violència i el conflicte inacabat de Colòmbia i les violacions de drets humans i persecucions al Perú i Hondures. Més de 86.000 són homes i 77.678 persones d'entre 18 i 34 anys.

La Creu Roja va acollir el 2023 un total de 51.180 persones refugiades i sol·licitants d'asil en diferents recursos d'allotjament i va atendre 5.878 persones al seu Pla d'Ocupació, amb una inserció laboral del 32% dels participants.

La inserció laboral per a una persona refugiada significa l'accés a una ocupació digna i estable al país d'acollida, cosa que té un impacte profund i positiu en la seva autonomia econòmica, la seva integració social, el seu desenvolupament professional i personal, la seva estabilitat i seguretat, dignitat i confiança i, en definitiva, la reconstrucció de la vida després de l'experiència de fugir del seu país. L'ocupació ajuda a deixar enrere el passat traumàtic i mirar endavant amb esperança.

Tanmateix, el fet d’arribar a aquest moment vital comporta un llarg procés d'orientació, capacitació, formació, homologació de títols, recerca de feina… sense oblidar processos vitals com l'aprenentatge de l'idioma, trobar una residència estable, forjar xarxes socials, etc. En tots aquests processos, els acompanya la Creu Roja. L'organització humanitària no només proporciona ajuda material, sinó que també potencia l'autonomia i la dignitat dels i les sol·licitants de protecció.

Un projecte integral de suport

Des de fa més de tres dècades la Creu Roja ha mostrat un compromís ferm amb la humanitat i orienta els seus esforços cap a les persones en situació de vulnerabilitat. Aquesta dedicació es reflecteix clarament en les seves accions a l'àmbit de les migracions, en què ofereix suport integral a persones immigrants, refugiades i desplaçades. 

La Creu Roja no es limita a proporcionar allotjament i manutenció. El seu enfocament també inclou oferir seguretat, vestuari i informació en idiomes que siguin comprensibles per a les persones que atén. L'organització s'esforça per millorar la salut mental de les persones ateses i aborda problemes d'adaptació i duel migratori. A més, ofereix assistència jurídica durant la sol·licitud de protecció internacional, temporal o apatrídia i suport en diverses gestions legals i administratives.

El reforçament de competències i habilitats és fonamental. Mitjançant un itinerari personalitzat, la Creu Roja fomenta l'autonomia personal, el coneixement de l'entorn i la igualtat de gènere. L'organització també sensibilitza entitats i població sobre la necessitat d'un habitatge digne per a migrants i refugiats, desmantella prejudicis i en promou la convivència. Promoure el diàleg, la comprensió i la confiança entre les persones refugiades i les comunitats és fonamental per garantir la cohesió social. 

Igualment, la Creu Roja impulsa la immersió lingüística, vital per a la inserció social i laboral, i ofereix serveis de traducció i interpretació. A més, dona suport en tràmits administratius, com ara empadronament i escolarització, i fomenta la participació ciutadana i l'activitat voluntària per facilitar així la integració social.

El programa d’atenció a persones refugiades de la Creu Roja compta amb el suport de la Secretaria d’Estat de Migracions i la col·laboració de les diferents administracions públiques. A l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas dona atenció psicosocial i treballa per a la detecció i derivació de casos de potencials víctimes de tràfic a dispositius especialitzats. 

A més, participa en un programa innovador basat en l'acolliment i la convivència de famílies desplaçades per la crisi d'Ucraïna amb famílies espanyoles. Aquesta iniciativa està promoguda pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions i també hi col·labora la Fundació “la Caixa”.

El Dia Mundial de les Persones Refugiades, el 20 de juny, la Creu Roja recorda els periples de la migració forçosa. Una persona refugiada pot ser de qualsevol origen i fugir per múltiples motius. Les persones refugiades contribueixen a la societat i l'enriqueixen, per això la lluita contra la discriminació, el racisme, la xenofòbia i la promoció de la cohesió social és fonamental. 

Campanya ‘Caminem amb tu’ 

La Federació Internacional de la Creu Roja va llançar la campanya 'Caminem amb tu'/ #NotAlone el desembre de 2023, a la qual Creu Roja Espanyola es va sumar i que s'estendrà durant tot 2024 amb l'objectiu de visibilitzar les dificultats dels migrants i la tasca de l’organització a l'hora de salvar vides i facilitar l'accés a serveis essencials. Una iniciativa que busca estrènyer els llaços entre la població i els migrants i promou empatia i solidaritat. 

Segons les Nacions Unides, més de 110 milions de persones s'enfronten a desplaçaments a causa de la persecució, els conflictes armats, el canvi climàtic i les crisis humanitàries i han de fer front, al llarg dels seus viatges, a grans desafiaments per accedir a serveis essencials alhora que lluiten contra l'estigma i la discriminació. A finals del 2023, el 40% d'aquestes persones (43,3 milions) eren nens menors de 18 anys. 

La Creu Roja Espanyola forma part de la xarxa mundial de 155 Societats Nacionals de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja que treballen per donar suport a migrants i desplaçats, independentment del seu estatus legal, i és en aquesta campanya que es recorda que cap ésser humà és il·legal ni hauria de patir la mort, lesions o maltractaments mentre busca seguretat o una vida més digna en un país o comunitat diferent.

 

Comparte este artículo:

CWB - Donación

Si puedes, colabora.

Ayuda a las víctimas
del conflicto de Ucrania

DONA AQUÍ

Actualidad - Titular

Noticias

Novedades Twitter