Eduki publikatzailea

Marcos Morán: “Gaur egun merkeagoa da janaria ez prestatzea sukaldatu baino”
BEGIRADAK
MARCOS MORÁN
“Gaur egun merkeagoa da janaria ez prestatzea sukaldatu baino”
MARCOS MORÁN
20/07/2022
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Paula Pons
20/07/2022
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Paula Pons
Sukaldari

Marcos Moran ostalarien sagako bosgarren belaunaldia da. Asturiasko Casa Gerardo jatetxeko sutegiak partekatzen ditu – Michelin izar bat du – Pedro Moran bere aitarekin. Hainbat establezimendutan trebatu ondoren, ideia berritzaileekin itzuli zen etxera. Plater horiek tradizioan hondoratzen dituzte sustraiak, baina berrikuntzaren iragazkitik pasatzean nabarmentzen dira, fabada koipegabe ospetsua bailitzan. Moran Espainiako Gurutze Gorriaren 'Elikadura kontzientea' ekimenaren barruan dagoen 'Paisaia bat kazolan' dokumentalaren ataletako baten protagonista da, gizartean elikadura osasungarria sustatzeko helburuarekin.

Sukaldari

Etxean ondo jan al daiteke (osasungarria, gozoa eta iraunkorra) asko gastatu gabe?

Posible da, baina egia da bizi garen munduan gutxiegi laguntzen dela modu osasungarrian jan dadin. Kalitate baxuko janaria merkeegia da, eta horrek, maila ekonomikoan, askoz errazagoa egiten du gaizki jatea ondo jatea baino. Ez gaude adimenaren menpe bakarrik. Bada faktore bat, ekonomikoa, oso garrantzitsua dena. Elikadura osasungarria eta gu zaintzearen aldeko apustua egiten duten zenbait produktu, komenigarria litzateke nolabaiteko laguntza izatea.

Eta zein dira horretarako gakoak?

Pentsatu behar da ondo jan ahal izateko ekonomikoki ere iraunkorra izan behar duela. Oso garrantzitsua da nire eguneroko bizitzan aplikatzen ditudan tipo txikiak. Joan aurretik erosketa-zerrenda egitea bezain gauza zentzugabe eta sinpleak asko errazten ditu gauzak. Abenturara bazoaz, bulkadaz erosteko aukera asko dituzu. Eta bulkada bidezko erosketak ez du lotura handirik izaten letxugak eta azenarioak erostearekin. Bestalde, erosketa ahalik eta gehien errepikatzen saiatzea egonkortasun baten barruan. Haragia eta arraina astean bitan edo hirutan erostea beharrezkoa da. Etxeko zati batzuk edukitzen saiatu, barazkiak modu freskoan kontserbatu ahal izateko, eta ez hotz. Konturatu behar dugu askotan gehiegizko barazkiak erosten ditugula, eta hozkailuan hotz handiegia egiten duela, eta gero egoera onean ez dauden gauzak erosten ditugula. Garrantzitsua da, hala ez badirudi ere.

Kalitatezko produktuak erabiltzea eta, gastuak kontrolatu egin behar direla kontuan hartuta, zertan kontrolatzen ditugun ikusi eta arrautzak zein saskitan jarriko ditugun jakin behar da. Beste gauza garrantzitsu bat iraungipenen kontua da, zoroa ez erostea eta etxean garenak kontuan hartuta egitea, baita hozkailuan dugunaren zerrenda txiki bat eramanez ere. Eta gauzak hondatzen ari direnerako baliabideak izatea. Adibidez, jogurt bat, kontsumitzeko data igaro bada, ahal izanez gero, erabili ahal izango dugu fruitu gisa edo dagoeneko oso heldua, irabiatuak egin ahal izango dira, eta txarra egingo dela ikusten duguna jan. Hozkailua ireki eta oilaskoa hondatuko dela ikusten badugu, gure amek bizitza osoan egin dutena da, baina urtero ateratzen da botatzen dugun janari guztiaren berri. Eta, jakina, ahal den neurrian, prozesatuak saihestea, eta hori oso garrantzitsua da haurrekin lantzea.

Egia esan, gaur egun merkeagoa da supermerkatu batean txokolatezko palmondo bat edo prozesatutako edozein produktu erostea meloi bat baino. Zer egin dezake egoera horren aurrean herritarrak?

Okerrena da gaur egun merkeagoa dela ez prestatzea janaria prestatzea baino. Bitartekari asko ditugu, eta horien bidez prezioak biderkatu egiten dira. Horren aurrean, bilatu behar dena merkatuetan erostea da, edo ekoizleari ahal zaion guztietan. Prezioak ez dira baxuagoak, baina, gutxienez, badakizu ordaintzen duzuna zuzenean egiten dutenei dagokiela. Tomatea edo letxuga landatzeaz arduratu den pertsona saritzen duzu.

Gizartean elikadurari buruzko ezagutza eta heziketa falta dela uste duzu

Bai, erabat. Nutrizioari eta elikadurari buruzko ezagutza asko falta da, batez ere haurrengan. Nik nahiago nuke 16 urteko gazteek jakingo balute zer jaten duten, uste dut ikastetxeetan ematen diren beste irakasgai batzuk baino askoz garrantzitsuagoa dela. Arazoa da askotan eskolan jaten ematen dena kontra doala. Gurpil zoro bat da. Jaten irakatsi behar da. Ez dakit eskolak irakatsi behar dien.

Zer egin dezakegu pertsonok natura gehiago errespetatzen duen elikadura lortzeko?

Ahal den guztietan, zero kilometroaren alde egin. Asturiasen oso txahal ona badago, zertarako joango naiz beste leku batera erostera? Ez du zentzurik. Karbono-arrastoan pentsatu behar dugu, eta ahalik eta inpaktu txikiena uzten saiatu. Prezioaren faktoreak akastutako oinarri batetik abiatuko gara. Alferrikako kostuak murriztea lortu arte, ez dugu lortuko horrek eragiten dion balioa kalitateagatik izatea, eta ez bitarteko agenteengatik.

Nola jartzen duzu praktikan zure jatetxetik eta sukaldari gisa egiten duzun lanetik bideoan aipatzen duzun nekazaritzako elikagaien kontzientzia eta gizarte-kontzientzia hori, Elikadura Onartuaren estrategiaren barruan?

Jatetxeek apustua egin behar dugu, eta behin-behinekotasuna errespetatu. Badira goi-sukaldaritzako jatetxe batzuk urte osoan estazio batean bakarrik aurkitzen diren produktuak ematen dituztenak Hemen dugu potera-txipiroi bat, txikia, 8 zentimetro ingurukoa, harrigarria dena. Uztailean, abuztuan eta irailean bakarrik daukagu. Nik izoztu eta urte osoan erabili ahal izango nuke, baina kalitateak behera egingo luke. Beraz, amaitzen denean, amaitu egiten da. Era berean, garai honetako barazkiak, hezurrezko frutak, erabiltzeko udako denboraldian oinarritzen gara. Funtsezkoa da hurbiltasuneko produktuak erabiltzea ahal den guztietan, integristak izan gabe. Gai etikoa izateaz gain, lanbidean barneratuta egon beharko luke.

Hain zuzen ere, zure ustez, zer rol jokatu behar dute sukaldariek elikadura-eredu kontzienteago eta iraunkorrago baterako bidean

Azken urteotan batez ere, ezagunagoak garenez, ospe horretaz baliatu beharko genuke gizarteari ospe hori itzultzeko. Horretarako, adibidearekin predikatu behar dugu, eta gure lanak zentzu erabilgarria izan dezan saiatu. Lehen esan dizudan bezala, behin-behinekotasuna beti banderatzat izatea, lan egiten dugun ekoizleak izendatzea eta partekatzea, jendeak ezagut ditzan.

Banner Home

IRAKURRI INTERESATZEN ZAIZUNA
Harpidetu gure newsletterra eta aurkitu milioi bat istorio txiki.