Eduki publikatzailea

Zenbat iraun dezakete elikagaiek hozkailuan?
OSASUNA
Zenbat iraun dezakete elikagaiek hozkailuan?
14/12/2022
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
IDAZLEA:
ELKARRIZKETAGILEA:
Cruz Roja
  • Elikagaien kontserbazio egokia sustatzea, hondakinak saihestea eta prestatutako elikagaiak berrerabiltzea funtsezkoa da elikadura kontzientea (gehiago) lortzeko. Bereziki, hurrengo jaialdiei begira.

Gure erosketa-saskiko produktuak ondo aukeratzea funtsezkoa da urte osoan zehar, baina baita gaur egun ere, jaiak ertzetik bueltan direla. Izan ere, gure kontsumo-ohiturek, hau da, erosten ditugun elikagaiek, eragin zuzena dute gure osasunean eta gure poltsikoan, batez ere gu eramaten uzteko garai hauetan. Kontzientzia lantzea komeni da, batetik, gu zaintzen jarraitzeko eta, bestetik, alferrikako gastuak saihesteko.

Adibidez, elikagaiak biltegiratzeari dagokionez. Erosketa-saskian aurrezteko aholkuak argi izateaz gain (bereziki orain), oso kontuan izan behar dugu nola kontserbatu produktu horiek hozkailuan edo izozkailuan, hondakin bakar bat ere ez sortzeko. Izan ere, aprobetxamenduko sukaldea erabil dezakegu, bai, baina horretarako, sobratu zaiguna behar bezala kontserbatu behar dugu aldez aurretik. Ikus dezagun nola egin dezakegun.

Elikagaien hondakinak murrizteko antolaketa

Tupperrak edo poltsak (ahal dela berrerabilgarriak, itxi edo zigilatu daitezkeenak) izango dira hozkailuan gordetzeko edo elikagaiak izozteko gure aliaturik onenak. Hori ez da baladia; izan ere, horrela biltegiratuz gero, kutsadura gurutzatua saihestuko dugu, eta, gainera, testura eta itxura ona ez galtzen lagunduko dugu. Gainera, itxitura hermetikoa oso baliagarria da gure produktuak ahalik eta hobekien kontserbatzeko.

Horiek jartzeko moduari dagokionez, ohikoa izaten da soberakinak apal berean kokatzea, baina horrek zaildu egiten du elikagaien artean airea ibiltzea; beraz, egokiena da produktuak modu homogeneoan banatzea hozkailu osoan. Aholku erabilgarri bat da sentikortasun txikiena duena goiko apaletan edo atearen apaletan jartzea, eta galkorrena hozkailuaren behealdean. Alde horretatik, gogoan izan behar da elementurik galkorrenak, hala nola haragia eta arraina, beheko kaxan egon behar dutela beti. Aurrekoaz gain, kontserba-poteak ere eskura izatea komeni da, antzinako errezetak egiteko eta ozpinetan edo eskabetxetan ontzeko.

Zenbat irauten dute elikagaiek hozkailuan eta izozkailuan?

Elikagaiak hozkailuaren edo izozkailuaren barruan jartzeak ez du esan nahi betikoak direnik. Izan ere, horrela kontserbatuta ere, elikagaiek beren bizi-zikloa dute. Horregatik, kontuan hartu behar da:

  • Haragiaz ari bagara, motaren eta ebakiaren arabera, 2 hilabete inguru iraun dezake, hala nola fianbreak edo hestebeteak, 4 hilabete inguru txerri-txuletak edo haragi xehatuak, eta 6 hilabetetik urtebetera, txahal-xerrak izanez gero.
  • Arrainaren kasuan, aldatu egiten da arrain zuria den, izozkailuan sei hilabetez eduki baititzake baldintzak, edo hiru hilabetez, gehienez, arrain urdina bada. Arrain urdinak epeak murrizten ditu, gantz-ehuneko handiagoa baitu.
  •  Erregosia, barazki kozinatuak edo saldak bezalako plater kozinatuak 3 hilabetez eduki daitezke izozkailuan, eta bizpahiru egunez hozkailuan.

Gurutze Gorria, etxe ahulenen ondoan

Energia-krisiaren, Ukrainako gatazkaren edo lehortearen ondorioz prezioak igotzeak Espainiako etxe gehienei eragiten die, eta horientzat gero eta zailagoa da modu osasungarrian jatea. Munduko Osasun Erakundearen arabera (OME), 2021etik aurrera elikagaien mundu-kostua %14 baino gehiago hazi da, eta, igoera horren ondorioz, erosketa orekatuaren saski bat betetzeko oinarrizko produktuen prezio-igoera arazo bihurtu da.

“Elikadura kontzientea” proiektuaren bidez, Gurutze Gorriak prestakuntza eskaintzen du elikadura kontzientea mundu guztiarentzako errealitate izan dadin. Elikadurari buruzko oinarrizko kontzeptuak, elikadura-gidak, nutrizio-informazioa interpretatzeko laguntza… edozein pertsonak erosketa osasungarria egin ahal izateko, hala ere.

Baina hori ez da erakundeak ildo horretan abian jarri duen ekintza bakarra. Erreakzio planaren bidez, Gurutze Gorriak herritarren beharrei erantzuten die, eta krisiaren aurrean erantzun zuzena, berehalakoa eta hurbila sortzen du. Horren barruan sartzen da, besteak beste, ondasun eta laguntza ekonomikoak ematea, pertsona bakoitzaren egoera hobetzeko eta haien autonomia sustatzeko, pertsonak beren aldaketaren buru izan daitezen.



Botones Donaciones

ahoraRelatedNews

Banner Home

IRAKURRI INTERESATZEN ZAIZUNA
Harpidetu gure newsletterra eta aurkitu milioi bat istorio txiki.