Publicador de continguts

Posar la tecnologia al servei de la humanitat
INNOVACIO
Posar la tecnologia al servei de la humanitat
28/02/2023
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
  • A més de la seva atenció humanitària, l'Organització treballa diàriament amb els col·lectius més vulnerables fent de la tecnologia una de les seves grans apostes i posant-la al servei de la humanitat. L'objectiu d'aquests reconeixements és fomentar l'interès per l'acció humanitària dels tecnòlegs i tecnòlogues i premiar els qui, a través de la tecnologia, creen projectes d' ús humanitari.

En paral·lel a l'atenció humanitària que la Creu Roja fa cada dia amb els col·lectius vulnerables, la seva aposta per posar la tecnologia a disposició dels qui més ho necessiten els converteix en referent gràcies, entre altres iniciatives, a la convocatòria dels 'Premis Tecnologia Humanitària', que enguany compleix la seva setena edició. En la categoria 'Impacte', que premia la capacitat de transformació en benefici de la vida de les persones, s'ha seleccionat el projecte 'Llum', una aplicació de recursos i eines solidàries amb la qual ajudar les persones sense llar; en la categoria 'Impuls', que valora la potencial escalabilitat del projecte a altres àmbits i col·lectius,  s'ha escollit 'Visualfy', un sistema per traduir els sons en un altre tipus de senyals reconeixible per les persones sordes per adaptar les ciutats a les seves necessitats; mentre que la categoria 'Creu Roja', que premia els treballs presentats per equips de la mateixa Organització, dona com a guanyadors els responsables de Solferino Academy , com a reconeixement als seus diferents projectes per impulsar i donar suport a la innovació i el canvi al món.

El lliurament de premis tindrà lloc el pròxim 2 de març, dins de la programació del Mobile World Congress de Barcelona, amb la presència dels premiats i els membres del jurat.

Serveis prepagats per ajudar les persones sense llar

Poder rentar la roba en una bugaderia o recollir menjar en un restaurant de forma gratuïta són algunes de les coses que podran fer les persones sense llar gràcies a "Llum", una aplicació que facilita a qualsevol persona solidària deixar prepagats aquests serveis.

Laëtitia Launet, és la jove investigadora responsable d'un projecte que permet, gràcies a la col·laboració de particulars i el petit comerç de proximitat, accedir a serveis com bugaderia, menjar, cafès o espais que les persones sense llar puguin necessitar. "Volem eliminar els prejudicis", afirma, "donar l'oportunitat a aquestes persones d'accedir a serveis com: cafeteries, menjars o bugaderies gràcies a la solidaritat d'altres persones que deixen aquest servei pagat".

A més, es tracta d'una aplicació que facilita informació anònima del perfil de la persona i les seves necessitats per, d'aquesta manera "poder tenir una base de dades i obtenir informació real i recent que permeti generar més estudis".

Avui, més de 33.000 persones a Espanya estan en situació de carrer; l'indicador d'aquesta innovadora proposta en un establiment permetria a qualsevol persona donar directament un producte a una usuària o usuari que, igualment, podria consultar al seu mòbil, a la web, o directament veient l'indicador, on pot dirigir-se per accedir a aquests productes o serveis. Per fer-ho possible, qualsevol establiment comptaria amb un sistema que registraria aquestes vendes prepagades per altres usuaris i el seu consum, la qual cosa permetria analitzar fins i tot zones amb més o menys recursos, i major o menor població al carrer.


Una oïda artificial per a un món sense barreres
 

De la mà de la Intel·ligència Artificial, Manel Alcade, creador de "Visualfy", ha ideat una aplicació que reconeix sons rellevants de l'entorn. Es tracta d'una oïda artificial que reconeix els sons d'alarmes d'incendis, un torn sanitari o el plor d'un nadó; i els tradueix en colors i vibracions que arriben als dispositius mòbils. “Cada notificació va associada a un color", explica. 

A través d'un potent hub principal que escolta tot al seu voltant i processa el so sense necessitat de connexió a la xarxa, s'identifiquen alertes, sirenes, i fins i tot el plor d'un nadó, ja que el sistema es pot configurar específicament per a cada persona que l'usa. Els senyals es converteixen en una notificació, per exemple, que es mostren a la pantalla del mòbil, al rellotge intel·ligent, o que canvien o fan parpellejar els llums de l'habitació, de tal manera que la persona sorda rep tota la informació del que passa en el seu entorn.

L'empresa ja ha desenvolupat aquesta tecnologia en estacions de tren, biblioteques o al metro per facilitar que arribin a les persones sordes o amb dificultats auditives els missatges que es transmeten, per exemple, per megafonia.

Visualfy ha estat reconeguda com a empresa BCorp, i és que a més de tenir persones sordes treballant en la seva plantilla -el que els dona avantatge per perfeccionar el sistema-, també treballa les dades amb la màxima protecció legal i assegura així que el so gravat en tot moment és inaccessible per a qualsevol hacker de la xarxa, ja que es processa l'àudio en el mateix dispositiu,  sense sortir a internet i, a més, és eliminat un cop ha estat reconegut.

"Avui dia les tecnologies s'adapten a comandaments per veu, però qui pensa en les persones sordes? Per sort, entitats com la Creu Roja ho fan, i no només revisen i aposten per la inclusió, sinó que ens premien per fer que la tecnologia solucioni els problemes de les persones", conclou el responsable de Visualfy.

Transformació i innovació per al futur: Solferino Academy

El tercer dels premis d'aquesta edició ha recaigut sobre Solferino Academy, la iniciativa de la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR) i de les seves Societats Nacionals per ajudar la xarxa de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, com a reconeixement als seus diferents projectes per impulsar i donar suport a la innovació i el canvi al món.

 

Un increïble equip humà distribuït per Amèrica Llatina, Europa i Àfrica que, des de l'enginy, la passió i la creativitat promou un canvi necessari que democratitza i emfatitza el poder d'innovació de les persones voluntàries per abordar els desafiaments humanitaris. 

 

"Estem molt orgullosos d'aquests voluntaris, molts són joves que aconsegueixen fer coses increïbles amb idees molt provocatives sobre el canvi al món i la forma en què les organitzacions col·laboren en el canvi, amb especial focus en quines podrien ser les implicacions d'això per a la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja", afirma Shaun Hazeldine,  líder de l'Acadèmia Solferino de la FICR.
La seva tasca, a més, inclou la reflexió i disseny estratègic de les decisions que s'han de prendre en els anys vinents, escanejant el futur per comprendre els canvis, explorant el potencial d’allò que està per venir i les implicacions per a la Creu Roja i La Mitja Lluna Roja com a organitzacions humanitàries. 


"Aquest premi ens dona l'oportunitat de perfilar i celebrar alguns dels increïbles treballs que s'estan realitzant i donar a conèixer l'impressionant enginy, els valors humanitaris i l'ètica subjacents a l'esforç d'aquests joves", conclou Hazeldine.
 

Humanidad



Botones Donaciones

ahoraRelatedNews

Banner Home

LLEGEIX EL QUE T´INTERESSA
Subscriu-te a la nostra newsletter i descobreix un milió de petites històries.