Publicador de continguts

mothers2mothers, una oportunitat laboral per a dones que viuen amb VIH
SALUT
mothers2mothers, una oportunitat laboral per a dones que viuen amb VIH
07/12/2022
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
ESCRIT PER:
ENTREVISTA PER:
Cruz Roja
  • Viure amb VIH no és un repte precisament senzill, especialment en alguns llocs com l’Àfrica subsahariana. El projecte mothers2mothers va sorgir fa ja dues dècades per canviar aquesta situació.

L’1 de desembre passat es va commemorar el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, dedicat a donar a conèixer els avenços contra el VIH/sida i a recordar les persones mortes per la malaltia. I és que aquesta no coneix fronteres de cap mena. Precisament per això sorgeix el projecte mothers2mothers (m2m), que persegueix que les mares africanes que viuen amb VIH puguin servir de mentores a dones que s'enfronten a reptes similars als que elles han experimentat.

Emmarcada dins de la plataforma Xarxa Social Innovation, aquesta iniciativa es va fundar el 2001 a Ciutat del Cap (Sud-Àfrica), i en l'actualitat forma i ocupa dones que viuen amb VIH com a treballadores sanitàries de primera línia perquè prestin serveis sanitaris vitals, educació i suport a les dones i famílies de les seves comunitats. 

El treball de m2m és tan rellevant avui com ho era fa 20 anys, quan va sorgir el projecte. A l'Àfrica subsahariana, dones i nenes s'enfronten a profundes disparitats en matèria de salut, incloent-hi la taxa de mortalitat materna més alta del món i una càrrega desproporcionada de VIH/SIDA. Aquests índexs es veuen agreujats a causa de les desigualtats de gènere, dels sistemes de salut amb escassos recursos, de l'estigma relacionat amb el VIH, de la pobresa i d’altres barreres que existeixen per accedir a l'atenció sanitària.

De fet, i segons UNICEF, dos terços de les morts maternes del món es produeixen a l'Àfrica subsahariana i la majoria d'aquestes morts són evitables. ONUSIDA informa que les adolescents i les dones joves (de 15 a 24 anys) tenen el doble de probabilitats de viure amb el VIH que els homes a l'Àfrica subsahariana, amb unes 4.200 infeccions pel VIH cada setmana.


Dos terços de les morts maternes del món es produeixen a l'Àfrica subsahariana i la majoria d'aquestes morts són evitables
 

Pel que fa als aspectes més destacats del projecte, hi ha diversos punts que convé ressaltar: les mares mentores són professionals remunerades (amb salaris justos, i una formació intensiva i regular); els serveis integrats arriben allà on els necessiten els seus clients (tant als centres de salut com de porta en porta a les comunitats locals); i es treballa en col·laboració amb els governs (les mares mentores estan plenament integrades als serveis sanitaris locals i hi treballen conjuntament), entre altres aspectes.

Avui dia, m2m opera des de centenars de llocs a 10 països africans i ha arribat a més de 14,5 milions de persones amb serveis de salut i educació que han canviat la seva vida. Només el 2020, van arribar a prop ‘1,3 milions de clients a través de serveis directes i assistència tècnica.   

D'altra banda, m2m ha creat més de 11.500 llocs de treball per a dones africanes que viuen amb VIH des de 2001.  El seu equip de primera línia compta ara amb gairebé 1.900 persones; la gran majoria, dones que viuen amb VIH, la qual cosa contribueix a crear oportunitats vitals d'empoderament perquè les dones africanes millorin significativament les seves vides.
 



Botones Donaciones

Banner Home

LLEGEIX EL QUE T´INTERESSA
Subscriu-te a la nostra newsletter i descobreix un milió de petites històries.