Aturar la transmissió de la tuberculosi és possible - Ahora
Publicador de continguts
- La tuberculosi era, fins a la irrupció del SARS-CoV-2 al món, la malaltia infecciosa més mortal del planeta. Tothom n'ha sentit a parlar, però seguim sense tenir del tot clar què és i com afecta. Quantes persones afecta a Espanya? Com es transmet? Té cura?
Dubtes com aquests són els que sorgeixen quan parlem de la tuberculosi.
Per conèixer més de prop aquesta infecció, Creu Roja ha realitzat una sèrie de píndoles formatives que ens ajudaran a sortir de dubtes:
- Què és la tuberculosi? La tuberculosi és una de les malalties infeccioses més antigues de la humanitat. Se li estima una antiguitat d'entre 15.000 anys i 20.000 anys, però és el 1882 quan Robert Koch va identificar el bacteri (Mycobacterium tuberculosi) causant de la malaltia.
- Com afecta? En el 90% dels casos, la persona s'exposa al bacteri, s'infecta però no desenvolupa símptomes, és a dir, no s’emmalalteix i no encomana. I en el 10% restant, la persona s'infecta i sí que s'emmalalteix i encomana. Això passa quan hi ha una baixada de defenses.
- Com es transmet? La tuberculosi es transmet de persona a persona mitjançant l'aire.
- Quins són els símptomes? Els símptomes més comuns són: tos productiva tres setmanes o més, febre, hemoptisi (tos amb sang), suors nocturns, mal de pit i debilitat o fatiga.
- Quines proves em puc fer? Hi ha la prova de la tuberculina, radiografia de tòrax, estudis microbiològics i una prova ràpida (X pert M TB/RIF) recomanada per l'OMS com a prova del diagnòstic inicial.
- Com la puc prevenir? En cas d'exposició, fer quimioprofilaxi, així com anar al vostre metge per conèixer el diagnòstic i el tractament. Quan la persona és transmissora ha d'estar dues setmanes en aïllament, utilitzar la mascareta i ventilar els espais. En cas d'haver estat en contacte amb una persona malalta, és important fer-se la prova de la tuberculina (PT).
- La tuberculosi també és una malaltia social i pot afectar en funció de la teva alimentació, habitatge, pobresa energètica, treball, economia o amuntegament.
- Sabies que la tuberculosi es pot guarir? La infecció tuberculosa té una durada de sis mesos, l'objectiu durant aquest temps és evitar que aquesta infecció es converteixi en malaltia i acabi sent contagiosa. En el cas de la malaltia tuberculosa activa, la durada és de sis a nou mesos. La persona malalta deixa de contagiar a les dues setmanes d’un tractament efectiu, però és important continuar amb el tractament fins al final.
- Què tenen a veure el VIH i la Covid-19 amb la tuberculosi? Les persones infectades pel VIH tenen un 20% més de probabilitats de desenvolupar tuberculosi activa. Per tant, davant d'un diagnòstic de tuberculosi, es farà la prova del VIH i viceversa.
- La Covid-19 i la tuberculosi mostren uns símptomes similars, ambdues malalties afecten principalment els pulmons, però els agents biològics són diferents (de la tuberculosi, un bacteri i de la Covid-19, un virus). Cal destacar que la tuberculosi, tot i existir des de fa més de 10.000 anys, només presenta una vacuna a diferència de la Covid-19.
Anualment la tuberculosi causa a tot el món la mort d'uns 1,4 milions de persones i es calcula que hi ha 2.000 milions de casos latents.
El 24 de març es commemora el Dia Mundial de la Tuberculosi amb l'objectiu d'augmentar la conscienciació i la sensibilització per posar de manifest la necessitat d'esforços que permetin acabar amb l'epidèmia global i l'amenaça per a la salut pública que suposa aquesta malaltia. Per això, la Creu Roja reprèn la campanya “Respirant vida” que té com a objectiu informar i conscienciar la societat sobre una malaltia infecciosa que continua tenint altíssima incidència entre la població.
arribi a més persones. Comparteix-ho.