• Contacte
  • Intranet
  • Identifica't
  • Sala de Premsa

La Creu Roja presenta els guardonats catalans de la VII edició dels Premis de Tecnologia Humanitària que es lliuren al MWC - Creu Roja Catalunya

Aplicacions anidades

Publicador de continguts

La Creu Roja presenta els guardonats catalans de la VII edició dels Premis de Tecnologia Humanitària que es lliuren al MWC
Actualitat
de
23
2024
23 de febrer La Creu Roja presenta els guardonats catalans de la VII edició dels Premis de Tecnologia Humanitària que es lliuren al MWC
  • Els projectes premiats consisteixen en una dutxa ecointel·ligent, amb detector de caigudes i assistent virtual, i en una aplicació mòbil per millorar l’adherència terapèutica a través d’un sistema d’alarmes  i recordatoris per prendre la medicació.

  • La Creu Roja va ser pionera en la implantació de la Teleassistència Domiciliària a l’estat, ara fa 35 anys, per oferir solucions tecnològiques que afavoreixen el benestar i l’autonomia de persones en situació de vulnerabilitat. 

La Creu Roja ha presentat avui els projectes catalans que han estat premiats en la VII Edició dels Premis Tecnologia Humanitària que es lliuren en el marc del Mobile World Congress de Barcelona. A través d’aquests guardons, l’organització destaca projectes excepcionals que utilitzen la tecnologia de manera innovadora per abordar desafiaments socials i generar un impacte positiu en la societat.

Enguany, el primer premi de la convocatòria l’ha rebut el projecte del Bages ‘Showee’, una dutxa ecointel·ligent que redefineix l'experiència de dutxar-se per a aquelles persones que la viuen com un moment estressant a causa de la por de caigudes i manca de privacitat. El projecte incorpora un detector de caigudes, un assistent virtual i un control intuïtiu mitjançant pantalla tàctil i veu, a més de cromoteràpia i aromateràpia. Des de compartiments de sabó optimitzats fins a un sistema de regulació de temperatura que milloren l’experiència de persones amb discapacitat física, intel·lectual o sensorial. 

L'aplicació mòbil de ‘Showee’ permet la configuració de programes cíclics personalitzats i el control i el seguiment remot, i això comporta reduir fins a un 40% el temps d'assistència dels cuidadors. Amb una atenció especial a les persones amb dificultats cognitives, ‘Showee’ inclou un assistent virtual que guia i acompanya durant el procés de dutxa. 

Aquest projecte va néixer de l'experiència personal d'Èric, el CEO fundador de la companyia, després que diagnostiquessin Parkinson a la seva àvia i una malaltia crònica a la seva mare. En aquest context, la dutxa va esdevenir un moment d'intranquil·litat per a tota la família. Actualment, ‘Showee’ està en mans de cinc joves emprenedors catalans.  

D’altra banda, en la categoria juvenil JSE (Joves encara que Socialment Emprenedors), s’ha premiat ADHEBOOK, una aplicació mòbil dissenyada per Martí Amat, estudiant de Batxillerat, per millorar l'adherència terapèutica i tenir control dels tractaments en malalties cròniques, tenint en compte que el 54,3% de la població de més de 15 anys té aquest diagnòstic. 

Amb un sistema d'alarmes i recordatoris per prendre la medicació, aquesta aplicació  pretén integrar-se en el sistema sanitari en el futur i comptar amb un “pacient expert” connectat a través de la xarxa que ofereixi consells als usuaris que s'enfronten a les primeres setmanes de malaltia. Com a reptes de futur, la idea és que pugui llegir receptes mèdiques i generar alarmes automàticament per simplificar el procés per als usuaris i poder fer-lo més accessible. 
 
Solucions tecnològiques desenvolupades per la Creu Roja

La Creu Roja va ser pionera en la implantació de la Teleassistència Domiciliària a l’estat, ara fa 35 anys, servei que es va complementar des de l’any 2012 amb el de teleassistència mòbil, amb cobertura fora de la llar.

Com a organització humanitària líder, treballa diàriament amb dispositius tecnològics que afavoreixen la independència i l’autonomia, acompanyant i ajudant els col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat. Són eines que es fan servir per abordar desafiaments socials i millorar la qualitat de vida, sense perdre mai el focus en la importància del contacte directe de persona a persona. 

Entre les solucions tecnològiques que ofereix hi ha el servei ‘Cuida’t+’ , que fomenta l’autocura per promoure el benestar físic, mental i emocional permetent, gràcies a un sistema que analitza el model de vida en funció de les rutines diàries, detectar de forma proactiva situacions de perill que puguin produir-se a la llar. Destaca també el localitzador de persones  LoPe, un servei especialment indicat per a familiars i persones cuidadores de persones que pateixen algun tipus de deteriorament cognitiu (demència, Alzheimer, pèrdua de memòria...) i que poden desorientar-se o perdre's. 

Projectes per  a soledat no volguda, autisme i donació de sang

Cinquanta-tres són les iniciatives que s'han presentat a aquesta setena convocatòria dels Premis de Tecnologia Humanitària, de les quals, a banda de les dues esmentades, l’organització ha distingit també els projectes següents:

Envita

Envita és un projecte de treball col·laboratiu dissenyada per impulsar el projecte de vida de la gent gran. Noelia López, la cofundadora i CEO, explica que l'objectiu principal és combatre la solitud no desitjada i promoure un canvi cap a un model d'atenció centrat en la persona . Aquesta innovadora plataforma permet que, amb l'ajuda de professionals, voluntariat i familiars, les persones grans recopilin la història de la seva vida i creïn una línia de temps digitalitzada que abasta des de les experiències passades fins als projectes futurs. Mitjançant cartes, llibretes, eines digitals, converses i altres activitats, es registren experiències passades i sentiments, així com necessitats o dades d’interès sobre la persona que queden digitalitzades en un sistema compartit per a tot el seu entorn, i també pot ser plasmat de manera més literària i artística en un llibre de vida per al record.


Unfear

Unfear aborda la hipersensibilitat auditiva en persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Samsung, en col·laboració amb la Confederació Autisme Espanya i nou entitats especialistes més en la matèria, ha desenvolupat una solució basada en intel·ligència artificial que utilitza auriculars per crear un "coixí de seguretat sonor". Aquest dispositiu monitoritza els decibels i aplica cancel·lació de soroll de manera personalitzada i per categories, fet que millora el benestar diari de les persones amb TEA i les seves famílies

L'aplicació Unfear, amb el suport científic de la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental (SEPSM), permet personalitzar la cancel·lació de soroll segons les necessitats de l'usuari, reduint sons molests com sirenes, obres al carrer, plors de nens, entre d'altres. A més, ofereix un programa d'assistència amb teràpia preenregistrada en cas de crisi i una opció de SOS per demanar ajut.

BLOOD BROSS

BLOOD BROSS és un sistema per incrementar el compromís de donació de sang que va més enllà de la simple contribució altruista. Una sola donació pot salvar fins a tres vides, però només el 5% dels possibles donants dona. El sistema està pensat perquè després de donar es rebin “bloops”, una moneda virtual que dona accés a descomptes en el comerç de proximitat.

Comparte este artículo:

Actualidad Titulo Home

Notícies