• Contacte
  • Intranet
  • Identifica't
  • Sala de Premsa

La Creu Roja celebra l'evolució del feminisme en el Dia Internacional de la Dona - Creu Roja Catalunya

Aplicacions anidades

Publicador de continguts

La Creu Roja celebra l'evolució del feminisme en el Dia Internacional de la Dona
Actualitat
de
08
2024
08 de març La Creu Roja celebra l'evolució del feminisme en el Dia Internacional de la Dona
  • Amb el lema ‘Les petjades marquen el nostre camí. La història canvia, la meta es manté”, reflexiona aquest 8M sobre com les dones del passat han marcat el camí per a les generacions actuals i han permès garantir drets i oportunitats que abans eren inimaginables.

  • Durant 2023, el 51% de les persones ateses en projectes d’extrema vulnerabilitat a Catalunya han estat dones. També s’han atès 8.336 dones en l’àmbit d’Ocupació (59% del total), 64.714 en l’àmbit de Salut (59%) i 19.621 en programes de gent gran (74%). 

En el marc del Dia Internacional de la Dona,  la Creu Roja Joventut i la Creu Roja destaquen l'extraordinària evolució del feminisme al llarg de la història a través de la campanya ‘Les seves empremtes marquen el nostre camí. La història canvia, la meta es manté’. Des de la seva òptica, el feminisme no només és una lluita constant per la igualtat de gènere, és també un moviment que ha transformat i ha ampliat les seves demandes buscant drets fonamentals per a totes les dones.

Aquest 8M l’organització reflexiona sobre com les dones del passat han marcat el camí per a les generacions actuals, garantint drets i oportunitats que abans eren inimaginables. La desconstrucció personal, qüestionar normes arrelades i abraçar la igualtat intrínseca són passos essencials per assolir una societat on homes i dones coexisteixin en igualtat.

Des de les arrels en la lluita pel sufragi fins a l'actualitat, el feminisme ha estat un catalitzador d'avenços significatius a la societat. Tot i això, encara enfrontem desigualtats que necessiten abordar-se i eliminar-se. La consciència sobre les lluites específiques de les dones ha crescut gràcies a la connectivitat global i a les xarxes socials, el que ha permès que històries de resiliència, superació i solidaritat arribin a racons remots del món.

El feminisme actual és un moviment inclusiu, amb una àmplia base social que transcendeix gèneres i edats. Homes i dones de diferents contextos comparteixen els valors feministes, desafiant estereotips de gènere i treballant per construir una societat igualitària.

L'evolució del feminisme també abraça la interseccionalitat, reconeixent que les experiències de les dones varien segons l'origen ètnic, l'orientació sexual i la identitat de gènere. Aquesta comprensió més completa ha enfortit el moviment feminista i ha destacat la importància d'abordar les inequitats de manera holística.

L'empoderament a través de Creu Roja

La Creu Roja, conscient de la desigualtat estructural, econòmica i social que afecta les dones, ha centrat el compromís a promoure drets humans, igualtat d'oportunitats i a prevenir la violència de gènere. Durant 2023, el 51% de les persones ateses en projectes d’extrema vulnerabilitat a Catalunya han estat dones. També s’han atès 8.336 dones en l’àmbit d’Ocupació (59% del total), 64.714 en l’àmbit de Salut (59%) i 19.621 en programes de gent gran (74%). 
Des de 1992, la Creu Roja ofereix respostes adaptades a les necessitats específiques de les dones, a través de la posada en marxa d'una primera Casa d'Acollida per a víctimes de violència de gènere a la Creu Roja Melilla. A partir d'aquell moment, les accions es van anar estenent a la resta de províncies i actualment es disposa del programa 'Dones en dificultat social' amb una xarxa de professionals, recursos i serveis especialitzats distribuïts per tot el territori nacional. 

En aquesta línia, es fan activitats individuals i grupals d'acompanyament psicosocial, orientació i assessorament social i jurídic, i s’ofereix una atenció integral que promou l’autonomia i empoderament d’aquestes dones com a agents protagonistes dels seus propis processos i reforçant el seu dret a viure una vida lliure de violències. Durant 2023, aquest programa ha arribat a gairebé 8.000 dones i els seus fills i filles a Catalunya.

Així mateix, per assolir la implicació de tota la societat i que la igualtat entre dones i homes es converteixi en un objectiu comú, des d’aquest programa es duen a terme accions de sensibilització social i de caràcter preventiu que aborden la desigualtat i les bretxes de gènere, així com l’impacte de les diferents formes de violència contra les dones, desigualtat de tracte i discriminació. 

També és important el  treball per garantir  el Dret a la Salut i a la Salut sexual i reproductiva de les dones. Per això, des de la Creu Roja s’impulsen projectes per millorar-ne el benestar físic i emocional i fomentar  la igualtat de tracte i la no discriminació en l’àmbit sanitari.

A més, a través del Pla d'Ocupació, l’organització empodera les dones utilitzant la feina com a motor de canvi i d'accés a drets per a la vida autònoma plena. Així, es crea una malla de protecció personal que inclou des del coneixement dels seus drets fins a l'orientació i el suport en la recerca de feina. Tot això en xarxa amb altres dones que també aconsegueixen, a través de la motivació i la formació en competències clau, fer activitats de la vida quotidiana i qualificar-se per participar en ocupacions estratègiques.

Empoderar és sinònim de promoure igualtat d'oportunitats. Per tant, el mercat ha de promoure ofertes laborals inclusives, condicions laborals sensibles al gènere que fomentin la corresponsabilitat en conciliació i la creació d'espais de treball segurs i lliures de violències. Per això, la Creu Roja també treballa amb l'entorn empresarial per disminuir prejudicis i mirades discriminatòries associades als rols i estereotips de gènere que expulsen les dones de l'ocupació i reprodueixen situacions d'assetjament i violència de gènere als espais de treball.

D’altra banda, la Creu Roja treballa també per la promoció dels drets humans de les dones a través de projectes de cooperació al desenvolupament. El 2023 ha liderat iniciatives per reduir la violència de gènere i afavorir l’empoderament socioeconòmic de les dones a Moçambic (Maputo i Inhambane) i a Senegal (Dakar). S’ha treballat també, de manera complementària, implementant iniciatives d’educació transformadora feminista arreu de Catalunya, vinculades amb la tasca de la Creu Roja sobre el terreny.


En aquest Dia Internacional de la Dona, la Creu Roja reafirma el seu compromís amb la igualtat de gènere, recordant que la història canvia però la meta de construir una societat justa i equitativa es manté. 'Les seves petjades marquen el nostre camí', però juntes, deixem petjades que perduraran per a les generacions futures.
 

Comparte este artículo:

Actualidad Titulo Home

Notícies