• Contacte
  • Intranet
  • Identifica't
  • Sala de Premsa

La Creu Roja proposa mesures per optimitzar el consum energètic i fer front al malbaratament alimentari - Creu Roja Catalunya

Aplicacions anidades

Publicador de continguts

La Creu Roja proposa mesures per optimitzar el consum energètic i fer front al malbaratament alimentari
Actualitat
14 de gener La Creu Roja proposa mesures per optimitzar el consum energètic i fer front al malbaratament alimentari
  • Davant la pujada de gener, l'organització recomana optimitzar el consum energètic per estalviar en la factura de la llum i promoure la cura del medi ambient.

  • Durant 2021 la Creu Roja a Catalunya ha atès més de 1.600 famílies oferint-los assessorament personalitzat sobre eficiència energètica a la llar.

  • El foment d'hàbits de vida saludable a través d'una alimentació conscient també repercuteix en un estalvi directe al tiquet de la compra setmanal.


Davant l’augment del cost de l’energia i de la pujada de l’IPC, la Creu Roja proposa una sèrie de mesures per promoure l’eficiència energètica i la cura del medi ambient i, alhora,  fer front al malbaratament alimentari potenciant un consum alimentari conscient.

En el context de pandèmia el nombre de famílies que tenen dificultats per fer front als rebuts de la llum, l'aigua o el gas continua augmentant. Durant 2021, la Creu Roja a Catalunya ha atès més de 1.600 famílies oferint-los assessorament personalitzat sobre eficiència energètica a la llar (1.214 informacions mediambientals i 386 visites presencials/virtuals per fer auditories ambientals) i repartint 1.015 kits de microeficiència i 300 electrodomèstics. A més, s’han capacitant 716 persones i s’han dut a terme rehabilitacions energètiques.

A través de projectes com 'Alimentació conscient' o actuacions en les àrees d’Intervenció social i Medi Ambient,  la Creu Roja vol reduir la vulnerabilitat de les persones que no poden fer un ús eficient de l'energia i gaudir de condicions energètiques confortables alhora que pretén contribuir a una alimentació adequada, saludable, de proximitat i sostenible.

D’altra banda, la sèrie audiovisual de la Creu Roja ‘Un paisatge a la cassola’, uneix salut, sostenibilitat i coneixement en una sèrie documental que compta amb un xef, un productor de la zona i un nutricionista que parlen de productes de temporada, de cuina d'aprofitament, d'agricultura i consum de proximitat, i d’evitar el malbaratament, amb l’objectiu d’elaborar plats nutritius, sostenibles i econòmics que també són accessibles a totes les persones a través de Youtube.

 

Consells per estalviar a la factura de la llum

L'estalvi energètic, a més de contribuir a la cura del medi ambient, suposa una reducció de l'import de la factura de la llum. Les instal·lacions de calefacció (46%) i aigua calenta sanitària (21%) suposen el 67% del consum energètic de les llars. Reduir aquest consum optimitzant els subministraments es pot notar considerablement a la factura de la llum:

  1. La base de l’estalvi és un bon aïllament. Tancar persianes i cortines per evitar pèrdues de calor també contribueix a l'aïllament. En els més de 1.000 kits entregats durant 2021 s’hi han incorporat elements d’estalvi energètic com virets, rivets baix porta i thermo cover, que han permès minimitzar els ponts tèrmics i filtracions dels tancaments precaris.

  2. Tingueu en compte que per cada grau que augmentem la temperatura de la calefacció s'incrementa el consum d'energia en un 7%. Mantenir la llar entre els 19 i 21 graus és suficient durant el dia, i entre els 15 i 17 graus a la nit, o durant les absències de diverses hores.

  3. Podeu estalviar entre un 8% i un 13% col·locant vàlvules termostàtiques en radiadors o amb termòstats programables. La millor col·locació de radiadors, per motius de confort, és sota les finestres, fent coincidir la longitud del radiador amb la de la finestra per afavorir la difusió correcta de l'aire calent per l'habitació. És convenient no tapar ni obstruir els radiadors per aprofitar al màxim la calor que emeten.

  4. Els sistemes d'acumulació tipus caldera són els més recomanables per al subministrament d'aigua calenta, mentre que els elèctrics són els menys recomanats per a l'aigua o la calefacció. Racionalitzar el consum d'aigua significa també reduir el consum d'energia (tancar durant l'afaitada o el raspallat de dents; prendre una dutxa en lloc d'un bany redueix el consum fins a quatre vegades; evitar fuites suposa un estalvi de 100 litres d'aigua al mes, utilitzar capçals de dutxa de baix consum consumeix la meitat d'aigua…). S’han lliurat durant 2021 un total de 2.030 perlitzadors i 100 reductors de cabdal per a les aixetes i dutxes que han reduït en un 50% el consum d´aigua domèstica a la llar de les famílies.

  5. Instal·leu plaques fotovoltaiques que cobreixin les necessitats energètiques de l'habitatge.

  6. Utilitzeu equips amb etiquetatge energètic de classe A que consumeixin només l'energia que necessita l'habitatge i mantingueu els aparells en estat òptim.

  7. Utilitzeu rentaplats i rentadores termoeficients: estalvien energia, diners i temps. Renteu la roba amb aigua freda o tèbia per sota 30ºC amb el tambor ple de roba. 

  8. Utilitzeu regletes i apagueu  del tot, sense deixar llumetes enceses, els televisors, equips d’àudio, vídeo, routers, ordinadors i monitors, per evitar consums fantasmes que signifiquen un 7% del total de la factura de la llum. No deixeu el carregador del mòbil connectat.

  9. Als punts de llum que estiguin encesos més d'una hora al dia, instal·leu-hi llums de baix consum. Canvieu les bombetes no eficients per leds que consumeixen fins a 10 vegades menys electricitat o per tubs fluorescents. Examineu si podeu regular-ne l'ús amb detectors de presència o temporitzadors i aprofiteu la llum natural.

  10. Reviseu i adeqüeu la potència elèctrica contractada a casa. Per cada tram de potència que reduïm pagarem uns 60€ menys l’any per aquest concepte en la factura de la llum.

  11. Reguleu el termòstat del frigorífic a 5ºC-6ºC a la part refrigerador i amb una forquilla d´entre 15ºC/-18ºC a la part congelador. La nevera és l’aparell elèctric que més llum consumeix a casa ja que està connectat 24 hores els 365 dies de l’any.


Consells per estalviar a l’hora de fer la compra

Planificar la compra i seleccionar aliments de qualitat, sense necessitat que tinguin un cost elevat, són reptes que la Creu Roja proposa en el marc del projecte d'’Alimentació conscient’. A aquesta selecció de productes, cal afegir-hi la capacitat de conservar-los bé, evitar el malbaratament, reutilitzar els aliments cuinats i no consumits, i triar productes de temporada per obtenir les claus principals d'una alimentació conscient. 

Tot això, a més de proporcionar una dieta sana i equilibrada, aportarà una reducció de la despesa al carret de la compra:

  1. Aneu al supermercat amb la llista de la compra. Aquesta és la millor manera d'evitar comprar allò que no es necessita.

  2. Eviteu fer la compra amb gana. La probabilitat de comprar per impuls aliments que no necessiteu i poc saludables augmenta quan es té gana.

  3. Aneu al supermercat amb temps. Compareu els preus del mateix producte a diferents supermercats i entre marques.

  4. Opteu per productes de marca blanca, garanteixen bons resultats per menys diners.

  5. Aprofiteu les promocions en productes no peribles.

  6. Opteu per productes de temporada, principalment les fruites i les verdures. Si és possible, compreu a mercats municipals.

  7. Eviteu comprar menjar precuinat, ja que no és una bona opció ni per a la salut ni per a la butxaca.

  8. Utilitzeu aplicacions mòbils contra el malbaratament alimentari ja que ajuden a aconseguir aliments segurs i bons a preus molt baixos. Utilitzeu aquestes aplicacions principalment a les fruiteries, on podeu obtenir un paquet d'aliments saludables. 

  9. Feu un pressupost i organitzeu una llista d'aliments bàsics de cada grup d'aliments. Així gaudireu d’una alimentació variada.

  10. Opteu per comprar més aliments de proteïna vegetal, com els llegums (principalment llenties i cigrons) i aposteu per fer més plats vegetarians. Així comprareu menys carn i peix, fet que a més de ser bo per a la butxaca, també ho és per a la salut.

Comparte este artículo:

Actualidad Titulo Home

Notícies